ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο έργο της ΔΕΗ με τη μονομερή μεταβολή του ωραρίου και της επέκτασης των εργάσιμων ημερών από την εργοδοσία, δείχνουν τις μεγάλες ανατροπές που έχουν περάσει κυβέρνηση και εργοδότες στο σταθερό εργάσιμο χρόνο και συνολικά στα δικαιώματά μας, με τους αντεργατικούς νόμους όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες στάλθηκε ενημέρωση με email στους συναδέλφους της ΔΕΗ που απλώς ενημερώνει -λες και είναι καμιά λεπτομέρεια που δεν καθορίζει τη ζωή των εργαζόμενων- ότι πλέον το ωράριο εργασίας επεκτείνεται ως τις 23.00 (από 21.00 που ίσχυε ως τώρα) και ως υποχρεωτικές μέρες εργασίας θεωρούνται τα Σάββατα και οι αργίες. Για την Κυριακή αργία δε, θα δοθούν διευκρινήσεις.

Αν όλα αυτά τα συνυπολογίσουμε με την τηλεργασία και την επέκταση του εργάσιμου χρόνου που επιδιώκεται από αυτή, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγαλύτερο χτύπημα δέχεται το δικαίωμά μας στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ανάπαυση, στον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ – ΕΡΓΟ – ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

Το σωματείο μας έχει αναδείξει συνεχώς με παρεμβάσεις το ζήτημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ως δικαίωμά μας για τον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής και οργανώνει την πάλη με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να προστατευόμαστε από τις επιδιώξεις των εργοδοτών.

Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και αφορά όλους τους εργαζόμενους στην E-Value. Είμαστε σε φάση που εφαρμόζεται ο νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και τα μισά άρθρα του από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να χτυπηθεί ο εργάσιμος χρόνος κατά παραγγελία των μονοπωλιακών ομίλων. Η δουλειά τις αργίες προβλέπεται από αυτό το νόμο. Παράλληλα όλη την τελευταία δεκαετία με τους μνημονιακούς νόμους που όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν, έχουν διαλυθεί ΣΣΕ εργασίας, έχει απελευθερωθεί η Κυριακή αργία, έχει σμπαραλιαστεί το σταθερό ωράριο. Η εταιρία εκμεταλλεύεται αυτό που το σωματείο μας θέτει συνεχώς σαν πρόβλημα και αιχμή της πάλης μας: ότι είμαστε ενοικιαζόμενοι και οι συμβάσεις μας είναι ατομικές που επιτρέπουν στον εργοδότη να διαμορφώνει τους όρους δουλειάς κατά το δοκούν.

Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές και επιδιώξεις εργοδοτών και κυβερνήσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα, σε μια σειρά χώρους δουλειάς έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις για να κατακτηθούν τα αυτονόητα: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκροτημένα δικαιώματα, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, να υπάρχει Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Η Cosco, η efood, η ΛΑΡΚΟ, τα πετρέλαια Καβάλας, οι αγρότες δίνουν μεγάλες μάχες για όλα αυτά τα ζητήματα και όπου υπήρχαν κατακτήσεις κερδήθηκαν από αυτούς τους αγώνες, δεν τους τα χάρισε καμία κυβέρνηση και κανένας εργοδότης. Από αυτά πρέπει να παίρνουμε δύναμη και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας για τι πώς πρέπει να δράσουμε.

Οι αγώνες αυτοί, χιλιάδες εργαζόμενοι με τα σωματεία μας συναντηθήκαμε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 26/02, για να δούμε καλύτερες μέρες. Είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους ώστε οι διεκδικήσεις μας να πάρουν σάρκα και οστά. Και ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βιώνουμε τη συντριβή δικαιωμάτων μας καθημερινά για να τρώνε και να πίνουν μια χούφτα άνθρωποι των μονοπωλιακών ομίλων, οι εργαζόμενοι στην Ουκρανία βιώνουν τον πόλεμο που γίνεται ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Η χώρα μας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων συμμετέχει ενεργά σε αυτό τον πόλεμο με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Οι εξελίξεις απαιτούν εδώ και τώρα την ανάπτυξη αγώνων για την προστασία των δικαιωμάτων και της ειρήνης των λαών, για να σταματήσει ο πόλεμος, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα που μας καθιστούν στόχο αντιποίνων και να απεμπλακεί η χώρα μας από τη συμμετοχή της στον πόλεμο. Η πάλη για την ειρήνη πάει μαζί με την πάλη για δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των αναγκών μας, για σταθερό ωράριο, ελεύθερο χρόνο, αυξήσεις στους μισθούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Κανένας συνάδελφος στο τμήμα της ΔΕΗ να μην εξαναγκαστεί να δουλεύει με τις μεταβολές που επέβαλε η εταιρία. Για οποιαδήποτε πίεση από την εργοδοσία ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας ώστε συλλογικά να απαντήσουμε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Να σταματήσουν τώρα οι μονομερείς αλλαγές από την εργοδοσία στο πρόγραμμά μας και στις βάρδιες μας. Σταθερό ωράριο και σταθερές βάρδιες.
• Να κατοχυρωθούν τα δύο συνεχόμενα ρεπό ανά πέντε μέρες εργασίας, ως όρο για την ανάπαυσή μας.
• Η αλλαγή βαρδιών να γίνεται μετά από ρεπό ως όρο για την προστασία του οργανισμού μας, για την προστασία της μητρότητας και της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής.
• Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Cosmote Evalue που να καταργεί τους διαχωρισμούς (ενοικιαζόμενοι ή μη) και να κατοχυρώνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.