Δελτίο Τύπου:
Εργοδότες και κυβέρνηση, μια κουστωδία απένταντι στους εργαζόμενους

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αφορμή τον πρόσφατο έλεγχο στο κτίριο του Κεραμεικού από κλιμάκιο του ΕΟΔΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας με την αστυνομία, επιβεβαιώνεται αυτό που σε όλη την πανδημία αναδεικνύει το σωματείο μας: ότι κυβέρνηση και εργοδότες, απλώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στέκονται απέναντι στο δικαίωμα των εργαζόμενων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αποθεώνουν την ατομική ευθύνη και ρίχνουν όλα τα βάρη στις δικές μας πλάτες.

Έτσι, μετά από 2 χρόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο από κράτος και εργοδοσία απέναντι στην πανδημία αλλά και γενικότερα για την ασφάλειά μας μέσα στο χώρο δουλειάς, θυμήθηκαν τα κυβερνητικά επιτελεία να έρθουν για έλεγχο και να ελέγξουν… τους εργαζόμενους αν φοράνε μάσκα! Τους έπιασε ο πόνος αν τηρούν τα μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι την ίδια ώρα που δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας στο κτίριο, δεν γίνονται μαζικά τεστ, ενώ το μόνο μέτρο που πάρθηκε από την εργοδοσία ήταν να μας κλειδαμπαρώσει μέσα στο σπίτι δουλεύοντας με καθεστώς τηλεργασίας, όπου η πίεση, η εντατικοποίηση, η ανασφάλεια μεγάλωσε ακόμα περισσότερο.

Το σωματείο μας όπως και πολλά άλλα σωματεία πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν κάνει δεκάδες παρεμβάσεις, καταγγελίες, κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών. Όλο αυτό το διάστημα όμως δεν έχει γίνει τίποτα για να προστατευτούμε. Αντίθετα, κυβέρνηση και εργοδότες τα έχουν εναποθέσει όλα στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου προκειμένου να μην πληρώνουν τίποτα για αυτά αφού τα θεωρούν κόστος που εμποδίζει την κερδοφορία τους. Μάλιστα απέναντι στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους εξαπέλυσαν ΜΑΤ και αύρες για να μην διεκδικούμε, για να σκύψουμε το κεφάλι.

Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από κράτος και κυβερνήσεις γιατί όλοι υπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα των αγώνων μας και των διεκδικήσεων για σύγχρονα δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των αναγκών μας.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Συμμετέχουμε στην σύσκεψη την Πέμπτη 14/10 στις 6.00μμ στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου & Μάρνης)