ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΟΥ
Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ
ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 18/11
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά από μια μεγάλη περίοδο γενικευμένης τηλεργασίας συνολικά στον κλάδο μας αλλά και στην Cosmote E-Value, συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα παραδείγματα για το πού το πάνε εργοδοσία και κυβέρνηση σχετικά με τα εργατικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η τηλεργασία δεν είναι μέσο προστασίας όπως μας λένε, αλλά μέσο που εξυπηρετεί τον εργοδότη για να αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο και να βγάζει από τις πλάτες του το λειτουργικό κόστος, όπως ρεύμα, εξοπλισμό, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που τα θεωρεί κόστος.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε και καταγγέλλουμε:

– Σε τμήματα στα τρίτα έργα στο κτίριο του Κεραμεικού η εργοδοσία προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους που δουλεύουν με τηλεργασία να αγοράσουν με δικά τους έξοδα κομμάτι εξοπλισμού (συγκεκριμένα καλώδιο Ethernet) για να βελτιωθεί η ποιότητα του ήχου και να ‘’υποστηρίξουν το έργο’’. Δηλαδή να πληρώσουν από την τσέπη τους και να στερήσουν χρήματα από τις δικές τους ανάγκες και των παιδιών τους για να υποστηρίξουν την κερδοφορία της επιχείρησης!

-Σχεδόν σε όλα τα τμήματα των πωλήσεων σε όσους δουλεύουν από το σπίτι έχει γίνει καθεστώς η επιμήκυνση του ωραρίου σε καθημερινή βάση, δηλαδή η απλήρωτη δουλειά μετά το ωράριο. Για να γίνει αυτό η εργοδοσία βρήκε την ευφάνταστη μέθοδο της καταχώρησης πωλήσεων και άλλων εκκρεμοτήτων σε κατάσταση log out μετά τη λήξη της βάρδιας προκειμένου να μην καταγράφεται στο σύστημα ο παραπάνω εργάσιμος χρόνος που δαπανά ο εργαζόμενος! Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων ότι έχουν δουλέψει με αυτό τον τρόπο έως και 45 λεπτά ημερησίως απλήρωτα.

Αποδεικνύεται αυτό για το οποίο προειδοποιούσε από την αρχή το σωματείο μας για τον σκοπό που έχουν οι εργοδότες συνολικά στον κλάδο μας να αξιοποιήσουν την τηλεργασία για να επεκτείνουν τον εργάσιμο χρόνο και να πληρώνουν λιγότερο σε λειτουργικό κόστος και μέτρα Υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Όλα αυτά χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου και έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν από την αρχή της εφαρμογής της τηλεργασίας όπως ότι όλα τα μέσα εργασίας, το ρεύμα, το ίντερνετ κλπ είναι από την τσέπη μας, ότι από τον Μάρτη πολλοί δουλεύουμε απομονωμένοι στα σπίτια μας χωρίς υλικοτεχνική υποδομή με ανατομικές καρέκλες, γραφεία κλπ με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, αποξενωμένοι μεταξύ μας, χωρίς να μπορούμε να πούμε μια κουβέντα με το διπλανό, που αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις και την τρομοκρατία.

ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δε χωράει καμία επανάπαυση και εφησυχασμός ειδικά σε αυτές τις συνθήκες! Το νέο lockdown αποδεικνύει ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασίας της Υγείας πουθενά, δεν έδωσε λεφτά για το σύστημα Υγείας, για ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, γι’ αυτό τώρα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Δεν άκουσε τα δίκαια αιτήματα των γιατρών που διεκδικούν, αλλά τους περίμενε στις κινητοποιήσεις τους με λοιδορίες και ξύλο. Δεν πήρε κανένα μέτρο να πολλαπλασιάσει τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις των σχολείων, να βάλει αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ελέγχους. Από την άλλη έδωσε λεφτά στο μεγάλο κεφάλαιο για την κερδοφορία του, στο ΝΑΤΟ για αλλότρια συμφέροντα, σχεδίασε νέα αντεργατικά νομοσχέδια όπως αυτό για τις υπερωρίες και τον εργάσιμο χρόνο και πάλι για λογαριασμό των εργοδοτών, για να μας ξεζουμίζουν περισσότερο και να κερδοφορούν. Ταυτόχρονα σχεδιάζουν να χτυπήσουν τα συνδικάτα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο βάζοντας στο μάτι συνολικά τους αγώνες των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, την οργάνωσή τους.

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν σταματάνε με το lockdown, είναι εδώ και ενισχύονται όπως και τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Γι’ αυτό πρέπει εδώ και τώρα να πάρουμε τα μέτρα μας! Με όπλο μας τη συσπείρωση και την οργάνωση γύρω από το σωματείο μας δεν επιτρέπουμε καμία μεθόδευση για το χτύπημα του ωραρίου ούτε να δουλεύουμε απλήρωτα.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

Δεν βγάζουμε από την τσέπη μας ούτε ένα ευρώ για εξοπλισμό και μέσα που η εταιρία ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να μας παρέχει όσο διαρκεί η τηλεργασία! Δεν είμαστε συνέταιροι ούτε συμμέτοχοι στα κέρδη για να πληρώνουμε από το μισθό μας για τις ανάγκες του έργου. Τα συμφέροντά μας είναι στην αντίπερα όχθη με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Εδώ και τώρα η εταιρία να δώσει τον εξοπλισμό που χρειάζεται σε όλους όσους δουλεύουν με τηλεργασία (καλώδια, λεπτό κτλ) και να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία μας ώστε όταν η πανδημία μπει σε ύφεση να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα κτίρια.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

Προετοιμαζόμαστε για:

-Μαζική συμμετοχή στην απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο για τον εργάσιμο χρόνο και για τα συνδικάτα
-Διεκδικούμε μέσα από το σωματείο μας και με τη συμμετοχή μας στην απεργία ουσιαστικά μέτρα Υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, λεφτά για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, προσλήψεις γιατρών και ΜΕΘ, για να προστατευτεί η ζωή του λαού

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ στις 18/11 ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ