ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι

Οι σοβαρές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας και τα προβλήματα που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τον λαό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένοι αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έκταση της αντιλαϊκής πολιτικής.Είναι διαχρονική η κατεύθυνση που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή της ΝΔ να είναι οι εργαζόμενοι που θα πληρώνουν το «μάρμαρο» κάθε φορά ώστε να διασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας και των οικογενειών τους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού έχουν διπλό χαρακτήρα.
Από την μία ακόμα και αυτά τα ελάχιστα μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια πρόβλεψη που αφορά στους εργαζόμενους όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και τις απαιτήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν αλλά είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρήσεων αφού το κριτήριο είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η σταθερότητα της οικονομίας.
Από την άλλη μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης στα μέτρα ατομικής υγιεινής πετώντας το μπαλάκι στους ίδιους τους εργαζόμενους και ταυτόχρονά αποπροσανατολίζουν για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα ώστε να μιλάμε για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων αφού αυτά στην ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» απορρίπτονται από κυβέρνηση και εργοδότες. Συνολικά συγκαλύπτουν την συνολική διάσταση του προβλήματος που περιλαμβάνει την κατάσταση στην δημόσια υγεία που συνεχώς υποβαθμίζεται και οδηγεί σε όλο και πιο μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία σε υποδομές, υγειονομικό εξοπλισμό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι

Σε αυτή την βάση διαμορφώνονται και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και οι εργαζόμενοι στην Cosmote – evalue.
Η ανασφάλεια και η ανησυχία που επικρατεί στους εργαζόμενους είναι δικαιολογημένη καθώς όσο αυξάνεται η εξάπλωση του ιού με τα κρούσματα στην Αττική να πληθαίνουν, σε συνδυασμό και με άλλα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους μας , η υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα βρίσκονται όλο και πιο πολύ εκτεθειμένα.
Την ίδια ώρα που δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς και η διοίκηση έχει αρκεστεί στην αναπαραγωγή των οδηγιών του ΕΟΔΥ με αφίσες, φυλλάδια και mail λες και η προστασία της υγείας των εργαζομένων είναι ατομική υπόθεση και όχι συλλογική η πραγματικότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι είναι η εξής:

• Οι αγωνίες και τα αιτήματα των συναδέλφων για την προστασία της υγείας τους και την κάλυψη των ειδικών αναγκών που προκύπτουν όταν δεν προσκρούουν στην υποβάθμιση της σοβαρότητας της κατάστασης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στην περιφρόνηση, στην καλύτερη περίπτωση παραπέμπονται από το «από τον Άννα στον Καϊάφα» δηλαδή σε Mellon, Manpower που υποδεικνύουν στα στοιχειωδώς προβλεπόμενα που δεν επαρκούν.
  • Στους χώρους δουλειάς μας επικρατεί συνωστισμός, σε πολλές περιπτώσεις ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στο κτήριο της Καλλιθέας με την πρόσφατη μετακίνηση των εργαζομένων ενώ η καθαριότητα των γραφείων και του εξοπλισμού (πληκτρολόγιο, ποντίκι) επαφίεται στους ίδιους τους εργαζόμενους
    που χρησιμοποιούν δικά τους μέσα καθώς αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί μόνο στην είσοδο και την έξοδο των ανελκυστήρων.
  • Την ίδια στιγμή που η εταιρία επιλέγει να απολυμάνει μόνο συγκεκριμένα κτήρια δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα  υπόλοιπα κτήρια όπου εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι αφήνοντας τους εκτεθειμένους στην εξάπλωση του ιού χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση. Συνάδελφοι από το κτήριο του Κεραμεικού που προγραμματίστηκε απολύμανση στις 14 και 15 Μάρτη κατήγγειλαν ότι αναγκάστηκαν να δηλώσουν από την κανονική τους άδεια κάτω από τις εργοδοτικές πιέσεις.
  • Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση από την διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ για την εφαρμογή της τηλεργασίας για το 80% του προσωπικού αρκετοί συνάδελφοι από διάφορα τμήματα της εταιρίας ενημερώθηκαν ότι θα εργαστούν από το σπίτι τους από την Δευτέρα 16 Μαρτίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την αναγκαιότητα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς ενώ επιπρόσθετα σε ενδεχόμενο  αναστολής λειτουργίας της εταιρίας η τμημάτων της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την διασφάλιση της μισθοδοσίας μας. Μάλιστα στην καλύτερη των περιπτώσεων η ενημέρωση που δόθηκε είναι ότι με βάση την αξιολόγηση θα επιλεχθούν ποιοι θα δουλέψουν από το σπίτι στα τμήματα αυτά ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπονται στην εξάντληση της κανονικής τους άδειας η άνευ αποδοχών.
    Ταυτόχρονα χρειάζεται αυξημένη ετοιμότητα από τους εργαζόμενους για αυτή την μορφή εργασίας που οι όροι της δεν καθορίζονται από κάποια Σ.Σ.Ε. Ήδη εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο σωματείο μας προσπάθεια της εργοδοσίας για παραποίηση του νόμιμου ωραρίου με οδηγία που δόθηκε ώστε να ξεκινήσουν 2 ώρες νωρίτερα από το ωράριο τους την δοκιμή λειτουργίας των συστημάτων.
    Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε προσπάθεια εδραίωσης της συγκεκριμένης μορφής εργασίας πέρα από το διάστημα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δεν θα δεχθούμε καμία τροποποίηση σύμβασης που θα περιλαμβάνει αυτή την μορφή, οποιαδήποτε παραποίηση και ελαστικοποίηση του ωραρίου. Να παρέχει η εταιρία όλο των απαραίτητο εξοπλισμό με πλήρη κάλυψη των όρων υγιεινής και ασφάλειας και να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων που θα εργάζονται από το σπίτι.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ – ΑΔΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ

Απαιτούμε άμεσα:

• Να φτιαχτεί τώρα μεικτή επιστημονική επιτροπή που θα εξετάζει την καταλληλόλητα των χώρων εργασίας.
  • Παροχή ατομικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα (πληκτρολόγιο, ποντίκι κτλ) και σε όσους εργαζόμενους έχουν ξεκινήσει την τηλεργασία (σύνδεση στο internet, laptop, γραφείο, καρέκλα κτλ).
  • Καθαρισμός σε κάθε βάρδια των χώρων και των γραφείων και παροχή ατομικών μέσων προστασίας (αντισηπτικό υγρό, γάντια, μάσκα) ώστε να μην επιβαρύνονται οι συνάδελφοι με δικά τους έξοδα.
  • Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς.
    Η αύξηση της συχνότητας του καθαρισμού των χώρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ισοδύναμο της ειδικής απολύμανσης.
  • Κανένας συνάδελφος μην κάνει χρήση της κανονικής του άδειας που είναι αναγκαία για την ανάπαυση του, τις προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και να εξασφαλιστούν άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α. Σε όσους εργαζόμενους νοσούν η φροντίζουν μέλη της οικογένειας που έχουν νοσήσει η αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ευπαθείς ομάδες).
β. Σε όσους εργαζόμενους αναλαμβάνουν την φύλαξη των παιδιών λόγω του κλεισίματος των σχολικών μονάδων.
γ. Για την αποσυμφόρηση των χώρων δουλειάς.