ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1H ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΗ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Με αφορμή την πανδημία και εκμεταλλευόμενη το διαλυμένο σύστημα υγείας, κυβέρνηση και εργοδοσία περνάν σε έναν νέο κύκλο επίθεσης στα δικαιώματά μας, στην ίδια μας την ζωή. Αποδεικνύεται ξανά ότι η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων, στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου ενώ ρίχνει για ακόμα μια φορά τα βάρη πάνω στις πλάτες της εργατικής τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα μέτρα που πάρθηκαν αυτή την περίοδο με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ).

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την κατάσταση αυτή, για να περνάει όλα αυτά τα μέτρα που αποτελούν χρόνια τώρα απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών και έχουν έρθει για να μείνουν.
Καλλιεργεί κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» την ίδια ώρα που σχεδιάζει πώς θα φορτωθούν ξανά στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και ο λαός την επόμενη μέρα τη νέα οικονομική κρίση που ήταν ήδη ορατή και που η πανδημία του κορονοϊού απλά επιταχύνει την εκδήλωση της.

Τα μέτρα  της κυβέρνησης αλλά και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία ενώ ο απολογισμός για τους εργαζόμενους είναι χιλιάδες απολύσεις, τροποποίηση συμβάσεων, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες και εκτίναξη της εντατικοποίησης.

    Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια οι μονοπωλιακοί όμιλοι βρήκαν για άλλη μια φορά στήριγμα μέσα στο εργατικό κίνημα την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αλλά και της ΟΜΕ-ΟΤΕ,  που καλούν καλεί σε τυφλή υπακοή στις οδηγίες της κυβέρνησης και των εργοδοτών με μεταφορά των αγώνων στο μέλλον όταν όλα αυτά θα έχουν κατσικωθεί ήδη το σβέρκο των εργαζομένων.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και της περιβόητης ανάπτυξης που έχουν κοινό χαρακτηριστικό να ματώνουν οι εργαζόμενοι για να εξασφαλίζεται ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν θα έχουν χασούρα.

Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Συμμετέχουμε μαζί με δεκάδες ταξικά σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα στην πανελλαδική ημέρα δράσης στις 28 Απρίλη, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να δυναμώσει η φωνή μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ  – ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Το κριτήριο επιλογής των μέτρων που αξιοποιούνται από τους εργοδότες δεν αφορά στην προστασία των εργαζομένων αλλά το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία τους. Άλλωστε και πριν την εκδήλωση της πανδημίας οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζαμε αυξημένα προβλήματα και τεράστιες ελλείψεις υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους μας.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ και στην Cosmote e-value δεν αποτελεί  μόνο «άλλοθι» ώστε να μην παίρνονται επαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά επίσης απαλλάσσει την εταιρία από το λειτουργικό κόστος (εξοπλισμός, κόστος σύνδεσης, ρεύματος κτλ.), την τήρηση συνθήκων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. κατάλληλο γραφείο & καρέκλα) που έχουν μετακυληθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα η τηλεργασία εκτοξεύει την παραγωγικότητα κάθε εργαζόμενου, ενώ μας στέλνει στην απομόνωση, στην απομάκρυνση από την συλλογική δράση και επαφή με τους συναδέλφους μας και το σωματείο μας.

Είναι καιρός να βγούνε ολοκληρωμένα συμπεράσματα από όλους μας καθώς η πείρα που έχουμε αποκτήσει οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμη.

Το σύστημα που ζούμε έχει πλέον σαπίσει και  δεν μπορεί να διασφαλίσει τους απαραίτητους όρους δουλειάς και ζωής αφού βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αυτή την εκμετάλλευση αντιπάλεψαν χιλιάδες εργάτες στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1936. Για την κατάργηση αυτής  της εκμετάλλευσης εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή, χιλιάδες άλλοι πρωτοπόροι εργάτες.

Οποία κατάκτηση έχουν καταφέρει οι εργαζόμενοι κερδήθηκε μέσα από γερή οργάνωση, την ενίσχυση των σωματείων και των αγώνων τους.

Το επόμενο διάστημα και με την επιστροφή μας στους χώρους δουλειά, χρειάζεται να μας βρει προετοιμασμένους, οργανωμένους στο σωματείο ώστε συλλογικά να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Να απαιτήσουμε την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων.

Μπροστά και στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς να δυναμώσει το σύνθημα

ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ και καμία προσπάθεια να παγιωθούν.
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές για να προστατευτεί η υγεία του λαού.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλείας
  • Καμία επέκταση της μορφής της τηλεργασίας στο μέλλον, να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος που έχει μετακυληθεί στους εργαζόμενους.

 

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του κλαδικού συνδικάτου, του ΣΕΤΗΠ που θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 5.30μμ στο Υπουργείο Εργασίας.


ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

 

ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ