Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της E-Value η οποία επανειλημμένως απειλεί, τρομοκρατεί και εξαπολύει επίθεση σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων μας, με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε όσους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι.

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα καταγράφουμε τα εξής στο κτήριο του Κεραμεικού:

1. Την εκδικητική απόλυση συναδέλφου στον 3ο όροφο του κτιρίου με πρόσχημα την παραγωγικότητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρομοκρατική απόλυση καθώς ένα μήνα πριν έκανε το «αμάρτημα» να διεκδικήσει τις άδειές του και να απευθυνθεί στο σωματείο μας αφού η εργοδοσία καταχρηστικά και με τον τσαμπουκά δεν τις ενέκρινε. Η στόχευση είναι φανερή και δίνει το μήνυμα ότι στην εργασιακή ζούγκλα και στην επινοικιαζόμενη εργασία δε χωράνε διεκδικήσεις και δικαιώματα. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο!

2. Τα δεκάδες warning letters που στέλνουν για να μας τρομοκρατούν και να μας ασκούν κάθε είδους πιέσεις κάθε τρεις και λίγο. Μεταξύ αυτών και για πολλοστή φορά παρέλαβε waning letter μέλος της διοίκησης του σωματείου μας βάζοντας στο στόχο την ίδια τη δράση του σωματείου μας αλλά και αποσκοπώντας να τρομοκρατήσει ευρύτερα στο πρόσωπο το συναδέλφου.

3. Τις απειλές για απολύσεις που έχουν εξαπολυθεί σχεδόν σε όλες τις ομάδες του κτιρίου στα έργα πωλήσεων. Μέχρι και deadlines δίνουν στους εργαζόμενους για να «διορθωθούν» και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Ειδικά σε όσους δουλεύουν από το σπίτι οι απειλές και οι κάθε λογής πιέσεις που αφορούν στη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και τη δουλειά εκτός ωραρίου, δίνουν και παίρνουν. Σε αυτό το έδαφος σαν κοροϊδία μόνο ακούγονται οι ενημερώσεις ορισμένων προϊσταμένων για αυξήσεις (που είναι ανεπιβεβαίωτες από τη διοίκηση και δεν εξασφαλίζονται από καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και τις χρησιμοποιούν σαν τυράκι στη φάκα για να δουλεύουμε όσο περισσότερο και όσο πιο εντατικά γίνεται, μέχρι τελικής πτώσης.

4. Τις απειλές που εξαπολύθηκαν από τη διοίκηση σε πρωτοπόρο μέλος του σωματείου μας, αυτή τη φορά θίγοντας ανάγκες και δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία. Ο συνάδελφος το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκε να λείψει πολλές φορές από το πόστο του για λόγους υγείας του ίδιου αλλά και μέλους της οικογένειάς του που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα. Η στάση της εργοδοσίας ήταν να αξιοποιήσει αυτό γεγονός για να επιτεθεί στο συνάδελφο και να χτυπήσει τη δράση του. Από την άλλη μεριά αυτό αποτελεί παράδειγμα πώς η εργοδοσία αντιμετωπίζει τα ζητήματα υγείας συνολικά που είτε αφορούν εμάς είτε μέλη των οικογενειών μας: τα θεωρεί κόστος που μπαίνουν εμπόδιο στο να δουλεύουμε και να παράγουμε απρόσκοπτα σαν μηχανές στο φουλ.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ
ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΕΡΔΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΙΧ

Όσο ωραία λόγια ακούμε κατά καιρούς για δήθεν ευαισθησία από την εργοδοσία στα ζητήματα της Υγείας, στην πράξη οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι αυτό που μένει τελικά είναι το σκληρό πρόσωπο της εκμετάλλευσης που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα για να βγει το κέρδος. Είναι πολλά τα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων που δείχνουν ότι ειδικά όσοι εργαζόμενοι έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω προβλήματος υγείας, καταλήγουν να αντιμετωπίζονται απάνθρωπα με το εκβιαστικό δίλημμα «ή τη δουλειά σου θα έχεις ή την υγεία σου».

Με απλά λόγια η εργοδοσία μας λέει: «έχεις αυξημένες ανάγκες λόγω υγείας; χρειάζεσαι να λείπεις για μεγάλο διάστημα για να φροντίσεις μέλος της οικογένειάς σου; Χρειάζεσαι μεγαλύτερα διαλείμματα που είναι επιτακτικά λόγω ιατρικού θέματος; Τότε δεν είσαι παραγωγικός και δεν δείχνουμε καμία ανοχή στις ανάγκες που προκύπτουν από την υγεία αφού αυτές μπαίνουν εμπόδιο στην κερδοφορία μας». Έτσι μας αντιμετωπίζουν. Αυτή είναι η λογική του κεφαλαίου που δε λογαριάζει καμία ανάγκη μας μπροστά στα κέρδη. Χρειάζεται να δώσουμε σκληρή μάχη για να μην περάσει αυτή η βαρβαρότητα.

Καταγγέλουμε την δριμεία επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας όπως αυτό στην Υγεία και την προστασία του οργανισμού μας από την εντατικότητα της δουλειάς, από επαγγελματικές παθήσεις αλλά και την προστασία της ψυχικής μας υγείας από την πίεση της δουλειάς και τις συνθήκες τρομοκρατίας που η εργοδοσία μας επιβάλλει. Η κατάσταση αυτή που βιώνουμε είναι έκφραση και προέκταση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και της κυβέρνησης που έχει στόχο να βαθύνει την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς για να ξεπεραστεί η κρίση τους. Τα νομοσχέδια για τον εργάσιμο χρόνο που επιτρέπει τη 10ωρη δουλειά, η τηλεργασία που αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο και εντατικοποιεί ακόμα παραπάνω τη δουλειά, που βγάζει από τις πλάτες του εργοδότη την ευθύνη για την προστασία της υγείας μας, το κόστος για γιατρούς εργασίας, υποδομές κτιρίων, την ευθύνη για εργατικά ατυχήματα κτλ, είναι αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα και ΣΣΕ.

Όλη αυτή η επίθεση πάει χέρι χέρι με τη λογική του βούρδουλα και της τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς γιατί θέλουν ελεύθερο το πεδίο από διεκδικήσεις και εργατικά δικαιώματα για να δρουν ανενόχλητοι, να αυθαιρετούν και να μας ξεζουμίζουν.

Με το πράσινο φως της κυβέρνησης η οποία δε διστάζει να διώκει ποινικά μέχρι και γιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και αντιστέκονται στην εγκληματική πολιτική με την εμπορευματοποίηση και τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, η εργοδοσία στην Cosmote-Evalue θέλει το πεδίο ελεύθερο από ταξικά σωματεία, από εργαζόμενους που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα.

Γι’ αυτό και μαζί με τη συνολική επίθεση που δεχόμαστε χτυπάνε το σωματείο μας· γιατί ξέρουν ότι η δύναμη βρίσκεται στους εργαζόμενους, σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Και φοβούνται την προοπτική να καταλάβουμε τη δύναμή μας, να ξεπεράσουμε δισταγμούς και να διεκδικήσουμε σύγχρονα δικαιώματα, ΣΣΕ, συνολικά όλο τον πλούτο που παράγουμε και ό,τι μας αξίζει.

ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Προειδοποιούμε:
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν συλλογικά και οργανωμένα στη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε. Κανείς να μην αποδεχτεί απόλυση και να διεκδικήσουμε μέσα από το σωματείο μας προστασία της δουλειάς μας με σύγχρονα δικαιώματα κατοχυρωμένα σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ