ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 6:30MM

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της σύσκεψης των σωματείων του κλάδου στις 5/5/22 με αφορμή τις τροποποιητικές συμβάσεις που προωθούν μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου μαζί τους και ο ΟΤΕ με την πολιτική της εταιρείας για την τηλεργασία, καλούμε όλους τους συνάδελφους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας στην Πέμπτη 26/5 στις 6:30 το απόγευμα. Από τις παρεμβάσεις των σωματείων αναδύθηκε η αναγκαιότητα συντονισμένης απάντησης των εργαζομένων όλου του κλάδου απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας από κυβέρνηση και εργοδοσίες του κλάδου. Στο επίκεντρο της συζήτησης στην σύσκεψη τέθηκε συγκεκριμένα η τηλεργασία και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την ζωή των εργαζομένων αλλά και πως από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι θα αντιπαλέψουμε και θα βάλουμε φραγμό στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στον τρόπο που εφαρμόζεται και στις συνέπειες που έχει για εμάς.

Στον όμιλο του ΟΤΕ έχει έρθει πρόσφατα νέα πολιτική τηλεργασίας που ουσιαστικά αναγκάζει τους εργαζόμενους να την αποδεχτούν καθώς δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας μας, οι δημόσιες υποδομές όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά δεν επαρκούν, τα δρομολόγια στα ΜΜΜ όλο και μειώνονται. Στην ουσία αυτό που κάνει η εργοδοσία είναι να μετακυλίει όλες τις ευθύνες και τα κόστη στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες των εργαζόμενων που δουλεύουν από το σπίτι σε συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη που τους έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα. Αντίστοιχα, σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις όπως η Vodafone, NOKIA, Atos-Unify, Openbet έφεραν προς υπογραφή ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις. Γίνεται φανερό ότι οι εργοδότες συνολικά φέρνουν βλαπτικές μεταβολές στους εργασιακούς όρους, μεταφέρουν όλο το κόστους των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, του εργονομικού σχεδιασμού αλλά και της προστασίας προσωπικών δεδομένων στους εργαζόμενους.

Λέμε όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς!

Από την πρώτη κιόλας μέρα της τηλεργασίας είχαμε ξεκάθαρη θέση. Η τηλεργασία είναι μία ευέλικτη μορφή εργασίας που θέτει σε διαθεσιμότητα 24/7 τον εργαζόμενο, διαχέει τον εργασιακό στον προσωπικό χρόνο. Αξιοποιείται από την εργοδοσία ως εργαλείο για να αυξάνεται η παραγωγικότητα, η εντατικοποίηση της εργασίας και τελικά αυτό φέρνει στην εταιρεία μεγαλύτερα κέρδη. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε πείρα από τον τρόπο που η εργοδοσία την αξιοποιεί σε μια σειρά χώρους. Τις ημέρες των απεργιών έστηνε απεργοσπαστικό μηχανισμό για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με το σωματείο, την αξιοποίησε ως φάρμακο για την πανδημία, ως μέσο για μαύρες και απλήρωτες υπερωρίες λόγω της αύξησης του όγκου δουλειάς (αντί να προβεί σε προσλήψεις), με λίγα λόγια δηλαδή εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία της επιχείρησης, ενώ έκανε τη ζωή των εργαζόμενων λάστιχο. Η μόνη πραγματική λύση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην οργάνωση, στην πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, στην υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους συναδέλφους στην Cosmote E-value ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση και στους εργοδότες του κλάδου την Πέμπτη 26/5 στις 18:30 στην κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας μαζί με τους συναδέλφους μας από ολόκληρο τον κλάδο.
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ