ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07/02 ΣΤΙΣ 18:00

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο αξιοποιείται η πανδημία για να περνούν και να εφαρμόζονται παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη επίθεση τις κυβέρνησης στο δικαίωμα να αναρρώνουμε πλήρως από τον κορωνοϊό πριν επιστρέψουμε στην εργασία μας εφόσον νοσήσουμε, καθώς με νέα τροπολογία μείωσε τις άδειες νόσησης από 10 σε 5 αλλά και με τη ‘’δυνατότητα’’΄να εργαζόμαστε με τηλεργασία όσο νοσούμε. Ταυτόχρονα επέβαλε το αίσχος των ειδικών «αδειών» για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν, κόβοντάς τους το μεροκάματο 50% εάν θέλουν να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά τους!

Η κυβέρνηση κάνει νόμο ό,τι οι εργοδότες επιδιώκουν εδώ και καιρό και ήδη επιβάλλουν μέσα στους χώρους δουλειάς, είτε με την τρομοκρατία της απόλυσης είτε μέσω της οικονομικής ασφυξίας από τους μισθούς πείνας, που εμείς οι εργαζόμενοι της Cosmote E-Value βιώνουμε στο πετσί μας τι θα πει αυτό.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Κυβέρνηση και εργοδότες θυσιάζουν τις ανάγκες μας σε υγεία και προστασία για να μην μπαίνει τίποτα εμπόδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό 2 χρόνια μετά την πανδημία το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει υποστελεχωμένο, χωρίς επαρκές ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό, ΜΕΘ, ενώ ο ιδιωτικός τομές Υγείας θησαυρίζει.

Για τον ίδιο λόγο τις μέρες του χιονιά το κράτος αρνήθηκε να κλείσει την Αττική οδό γιατί αυτό θα συνιστούσε «εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα» και η εταιρία που έχει την Αττική οδό επίσης δεν την έκλεισε για να βγει το κέρδος από τα διόδια που πληρώνουν και ξαναπληρώνουν οι εργαζόμενοι. Τον 21ο αιώνα αποκλείστηκε κόσμος στους δρόμους σε επικίνδυνες συνθήκες, κόπηκε το ρεύμα από ολόκληρες περιοχές για μέρες, επειδή οι ανάγκες μας για ασφάλεια και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα θεωρούνται κόστος που εμποδίζει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο χώρο δουλειάς μας αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο γιατί η τηλεργασία επιλέχθηκε από τους εργοδότες ως βασική μορφή απασχόλησης που τους εξυπηρετεί για να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων ότι αναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από το ωράριό τους για να βγει ο στόχος, δουλεύουν όταν νοσούν κάτω και από την πίεση των μισθών ή σε αργίες, ενώ η εργοδοσία έχει επιδιώξει την εφαρμογή σπαστού ωραρίου μέσω της τηλεργασίας αλλά και πρόσφατα την αναπλήρωση του χρόνου εργασίας που χάνεται λόγω διακοπής ρεύματος ή ιντερνετ σε έργο της ΔΕΗ!

Οι εργοδότες προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με τις ψευτο-αυξήσεις στο μισθό, τα μπόνους και τα ‘’θετικά της τηλεργασίας’’ για να ξεχάσουμε όλα όσα μας αξίζουν. Έτσι προσπαθούσαν και οι άποικοι του 19ου αιώνα να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς, με χάντρες και καθρεφτάκια, για να τους κάνουν στη συνέχεια σκλάβους!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το σωματείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του κλαδικού μας συνδικάτου, ΣΕΤΗΠ και των σωματείων Λογιστών και Χρηματοπιστωτικού, συμμετέχουμε στην συγκέντρωση στις 07/02 στην συγκέντρωση στο Υπουργείο εργασίας.
Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη τροπολογία της Κυβέρνησης. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Για όσο αυτή διαρκεί, απαιτούμε:

• Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο.
• Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
• Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα)
• Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη. Επιπλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.

Επιπλέον διεκδικούμε:

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και ουσιαστική ιχνηλάτιση όταν υπάρχει κρούσμα, με ευθύνη εργοδοτών και κράτους.
• Εντατική καθαριότητα, τακτικές απολυμάνσεις. Εξασφάλιση δωρεάν αντισηπτικών και μασκών υψηλής προστασίας.
• Άδειες ειδικού σκοπού νόσησης εργαζομένων, φροντίδας τέκνων με πλήρεις αποδοχές.
• Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς.
• Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.
• Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας των παιδιών μας.