ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το θράσος της εργοδοσίας στο έργο της ΔΕΗ δεν έχει όριο! Καθημερινά λαμβάνουμε από συναδέλφους καταγγελίες ότι team leaders και προϊστάμενοι ζητάνε επιτακτικά από τους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες, γιατί υπάρχει «έκτακτη»  ανάγκη. Πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε ότι ζήτησαν σε συναδέλφους να κάνουν υπερωρίες με σπαστό ωράριο. Δηλαδή να δουλέψουν κανονικά την βάρδιά τους και να μπουν ξανά για δουλειά μετά τις 8 ή τις 9 το βράδυ. Το σωματείο μας έκανε τηλεφωνική παρέμβαση σε εκπρόσωπο της διοίκησης και απαίτησε να σταματήσει τώρα αυτό το αίσχος.

Σήμερα πάλι «εκτάκτως» πιέζουν εργαζόμενους να δουλέψουν το Σάββατο υπερωριακά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους  να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εργοδοσίας και να ενημερώσουν το σωματείο για οποιαδήποτε εξέλιξη. Τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι κανένας εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να δουλέψει υπερωριακά σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί.

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να κάνει  αλλιώς καθώς αυτές είναι οι απαιτήσεις του πελάτη ΔΕΗ. Είναι φανερό ότι η εργοδοσία της Cosmote eValue <uπροσπαθεί να περάσει από την πίσω πόρτα τον νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος χτυπά  τον εργάσιμο χρόνο κατά παραγγελία των μονοπωλιακών ομίλων και προβλέπει σε διάταξή του τη δουλειά στις αργίες. Επίσης, εκμεταλλεύεται αυτό που το σωματείο μας θέτει συνεχώς σαν πρόβλημα και αιχμή της πάλης μας: η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Cosmote e-Value είμαστε επινοικιαζόμενοι και οι συμβάσεις μας είναι ατομικές που επιτρέπουν στον εργοδότη να διαμορφώνει τους όρους δουλειάς κατά το δοκούν. Εφόσον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, η Cosmote e-Value να προχωρήσει σε προσλήψεις,  ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε με ανθρώπινους όρους!

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι ζωές μας δε μπορούν να γίνουν λάστιχο για τις ανάγκες των έργων οποία και να είναι αυτά ούτε μπορούν να μας εκβιάζουν με την απόλυση και την ανεργία και ότι δήθεν θα χαθούν τα έργα για να υποκύψουμε σε αυτές τις αλλαγές. Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκες: θέλουμε σταθερό ωράριο και πρόγραμμα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, ώστε να μπορούμε να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όμως οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τίποτα δεν πρόκειται ποτέ να είναι ικανοποιημένοι γιατί επιδιώκουν συνεχώς το μεγαλύτερο κέρδος. Επιζητούν  συνεχώς να πέφτουν τα δικαιώματα για να ανεβαίνει η κερδοφορία τους και αυτός ο κατήφορος δεν έχει πάτο για τους εργαζόμενους. Με εκβιασμούς φτάσαμε μέχρι εδώ, μας έλεγαν μέσα στην κρίση πρώτα να δεχτούμε μειώσεις μισθών για να μην πέσει έξω η οικονομία, για να μη φύγουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Με τη λογική να αποφύγουμε τα χειρότερα μας κατάντησαν ο μισθός μας να μη φτάνει ούτε μέχρι τις 10 του μήνα και να έχουμε συμβάσεις ατομικές που δεν κατοχυρώνουν τίποτα.

Γι’ αυτό ούτε βήμα πίσω. Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις που επιστρατεύει η εργοδοσία στην ίδια λογική, γιατί ξέρουμε ότι μετά θα επακολουθήσει χειρότερη επίθεση, αν δεχτούμε και την παραμικρή υποχώρηση. Έχουν σχέδιο για να υποχωρήσουμε και δεν θα πέσουμε στην παγίδα. Έχουμε πείρα και γνώση.

Δεν ανεχόμαστε την υποχρεωτικότητα της επιμήκυνσης των εργάσιμων ημερών και του ωραρίου, τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, την εντατικοποίηση, την επιβολή αναπλήρωσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή ίντερνετ σε όσους τηλεργάζονται. Ούτε την κανονική μας άδεια δε μας αφήνουν να δηλώσουμε όποτε θέλουμε, μην πάει πίσω το έργο και παραπονεθεί ο πελάτης. Ως εδώ!

Καλούμε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν σε αυτές τις πρακτικές, να έρθουν σε επαφή και να δυναμώσουν το σωματείο τους! Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε σύσκεψη με τους εργαζομένους για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την δράση μας. Επίσης, θα προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας που δέχονται αυτή την επίθεση! Συνεχίζουμε ενωμένοι όλο και περισσότεροι να διεκδικούμε όλα όσα μας αξίζουν, για σύγχρονα δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ 

Όλοι οργανωνόμαστε στο σωματείο! 

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα