ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/06 ΣΤΟ ΕΚΑ (3Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & ΜΑΡΝΗ) ΣΤΙΣ 6.30Μ.Μ.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΝΠ – ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» που αναφέραμε το προηγούμενο διάστημα, έρχεται να επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο.  Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα  μέτρα που πάρθηκαν από κυβέρνηση και εργοδοσία  λόγω πανδημίας δεν αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζόμενων αλλά το πώς θα συνεχίσουν να κερδοφορούν οι επιχειρήσεις στις πλάτες των εργαζόμενων. Για ακόμη μία φορά καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες από τη νέα οικονομική κρίση που επίσπευσε η πανδημία.

Ο χρόνος που κερδήθηκε από τις θυσίες μας και τον κόπο μας δεν αξιοποιήθηκε ούτε από τους εργοδότες ούτε από την κυβέρνησή τους. ‘Όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο που να εξασφαλίζει την ομαλή μας μετάβαση πίσω στους χώρους δουλειάς, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας & ασφάλειας των εργαζομένων, παρά μόνον έπαιξαν το χαρτί της «ατομικής ευθύνης», πετώντας το μπαλάκι σε μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας. Με αφορμή την πανδημία μάλιστα βρήκαν ευκαιρία  να περάσουν «νύχτα» όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που για χρόνια ζητούσαν οι εργοδότες, αφήνοντας γυμνό το σύστημα δημόσιας υγείας, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιατρών, κενών κρεβατιών ΜΕΘ και απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις δομές δημόσιας υγείας και στρώνοντας το χαλί στις ιδιωτικές κλινικές και τις ασφαλιστικές εταιρίες για πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα ήταν και η τηλεργασία που στην Cosmote –  E Value ως μέτρο χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται, φέροντας νέα δεινά για τους συναδέλφους.  Το τελευταίο διάστημα «δεν σταμάτησαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα μας» όχι μόνο γιατί εντατικοποιείται η δουλειά μέσω της τηλεργασίας, αλλά γιατί δεκάδες συνάδελφοι προχωρούν σε καταγγελίες στο σωματείο μας, σχετικά με τους όρους δουλειάς από το σπίτι και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα στο κτήριο της Αθηνάς, ζητήθηκε από εργαζόμενους, λόγω αλλαγής έργου να αφιερώσουν όλο το Σαββατοκύριακο τους διαβάζοντας και να είναι “on call” για να τεστάρουν οι τεχνικοί (που και οι ίδιοι έχουν χάσει το μέτρημα των υπερωριών και δεν ξεχωρίζουν πια «την μέρα από την νύχτα)  τα συστήματα ώστε να μην χαθεί ούτε 1 λεπτό από την παραγωγή. Στο έργο της Cosmote Insurance συνάδελφοι εργάζονταν απλήρωτα υπερωρίες ενώ εργαζόμενοι γονείς που δούλευαν από το σπίτι ήρθαν αντιμέτωποι με υποδείξεις για το πώς να απασχολούν τα παιδιά τους προκειμένου να μην κάνουν φασαρία και ενοχλούνται οι πελάτες.

Στα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών,  η εντατικοποίηση «χτυπάει κόκκινο»  αφού εν μέσω καραντίνας και τηλεργασίας τους είπαν ότι πρέπει να εξυπηρετούν  ακόμα μεγαλύτερο όγκο κλήσεων αναθέτοντας στους συναδέλφους νέα κομμάτια έργων , ενώ σε αρκετούς έγινε πρόταση να δουλέψουν σπαστό ωράριο, προσπαθώντας να περάσουν αυτή τη μορφή εργασίας και στο τηλεφωνικό κέντρο από την πίσω πόρτα.

Τέλος ήρθαν ήδη οι πρώτοι αυξημένοι λογαριασμοί σε σταθερά τηλέφωνα καθώς πολλοί συνάδελφοι για τις «ανάγκες των έργων» έκαναν χρήση των προσωπικών τους τηλεφώνων, ενώ ακόμα και σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό συναδέλφων έχουμε γυρίσει στους χώρους δουλειάς αφού η διοίκηση δεν έδωσε ούτε δεκάρα τσακιστή για να τροποποιήσει τους χώρους με βάση τα νέα δεδομένα.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλούς χώρους του ΟΤΕ, ενώ η διοίκηση του Ομίλου προχωρά ακάθεκτη στα σχέδια της.  Στα καταστήματα αυξήθηκαν τα σπαστά ωράρια για τους συναδέλφους, ενώ ακόμα και σήμερα σε αρκετούς χώρους δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά plexiglas. Στους συναδέλφους μας τεχνικούς τα μέτρα είναι ακόμα ελλειπή, ενώ η τρομοκρατία για τις εθελούσιες και την αναδιοργάνωση καλά κρατεί. Μάλιστα η εργοδοσία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου οι απειλές και η πίεση σε συναδέλφους να πάρουν το πακέτο και να οδηγηθούν οικειοθελώς στην ανεργία κόστισε η ζωή συνάδελφου μας, 49 ετών από την Καβάλα. Μπροστά στα σχέδια του κεφαλαίου η ζωή ενός εργαζόμενου δεν αξίζει τίποτα.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ – ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγείας & ασφάλειας μας, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους ώστε να είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι ασφαλείς και προστατευμένοι και να επιστρέψουμε στους χώρους δουλειάς. Η τηλεργασία, η νέα αυτή ελαστική σχέση εργασίας, δε μπορεί πια να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ασφάλειά μας. Επιπλέον, ας σκεφτούμε, πότε ένας εργοδότης (και μέσα σε αυτούς και ο ΟΤΕ) εφάρμοσε μια νέα σχέση εργασίας χωρίς πρώτα και κύρια να επωφελείται ο ίδιος; Να θυμίσουμε τα 4ωρα στα τηλεφωνικά κέντρα με τους φοιτητές, να θυμίσουμε την ενοικίαση των εργαζομένων μέσω τρίτων εταιριών; Όλες αυτές τις σχέσεις τις έντυναν με όμορφα λόγια και επιχειρήματα όμως στην πράξη αποδείχτηκαν επιζήμιες για εμάς τους εργαζόμενους.

Αυτές τις σχέσεις εργασίας υπερασπίζεται μαζί με την εργοδοσία η πλειοψηφία της ΟΜΕ  – ΟΤΕ, αλλά και σωματείων όπως ο ΠΑΣΕ. Μάλιστα αντί να διεκδικήσουν μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον χώρο δουλειάς, έχουν μπει στην διαδικασία να συζητούν πως θα εφαρμοστεί η τηλεργασία και κάνουν μάλιστα και προτάσεις.

Στον αντίποδα το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε δεκάδες παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχόλησαν τους συναδέλφους. Απαιτήσαμε πρώτα και κύρια να διαμορφωθούν οι χώροι ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, απαιτήσαμε να δοθούν άδειες σε συναδέλφους που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, να μη χρεωθεί κανένας εργαζόμενος κανονική ή άνευ αποδοχών άδεια, να μη γίνει καμία τροποποίηση στα ωράρια μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους  να γίνουν τώρα μέλη στο σωματείο μας και να δώσουν δυναμικό παρόν στην Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί στις 17/6/2020 στο ΕΚΑ ώστε να συζητήσουμε από κοντά όλα αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να σπάσουν τον φόβο και να οργανωθούν στο σωματείο μας και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να δώσουμε την δική μας απάντηση. Όλοι μαζί ενωμένοι, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας συμμετέχουμε στους αγώνες που συνεχίστηκαν και εν μέσω καραντίνας και συνεχίζονται για να αλλάξουμε τον σάπιο ετούτο σύστημα που μας θέλει απομονωμένους και εγκλωβισμένους χωρίς διέξοδο.

Έχει έρθει η ώρα πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να βάλουμε στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι τις δικές μας ανάγκες, την προστασία της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων που έχουν μπει στο στόχαστρο. Έχει έρθει η ώρα ο καθένας μας να κάνει το βήμα, να ενισχυθεί η οργάνωση και δράση του σωματείου μας γιατί ό,τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι το κατάφεραν με αγώνα κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Τώρα να διεκδικήσουμε να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία.