ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ»
ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

To Σάββατο 26/2, μέρα που κλείνουν δυο χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην χώρα μας, συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και ενώνουμε τη φωνή μας με εκατοντάδες σωματεία και φορείς όλης της Ελλάδας. Τώρα είναι η ώρα οι εστίες αντίστασης να πολλαπλασιαστούν, να απλωθούν παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.

Μετράμε δύο χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε αντιμέτωποι με μία δυσμενή κατάσταση όπου πια είναι καθημερινότητα τα χιλιάδες κρούσματα, οι δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται ασθενείς με άλλα νοσήματα από τα νοσοκομεία, διότι αυτά έχουν καταντήσει «νοσοκομεία μιας νόσου». Η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών που διεκδικούν σωματεία και φορείς όλο αυτό το διάστημα, είναι εγκληματική και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, σπρώχνει τον λαό στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι μεγαλοκλινικάρχες. Και απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση η λύση που προτείνει η κυβέρνηση είναι το «νέο ΕΣΥ», δηλαδή συγχωνεύσεις, κλείσιμο τμημάτων και νοσοκομείων, γενίκευση της εμπορευματοποίησης της υγείας. Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους 25.000 νεκρούς από την πανδημία, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όταν σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να αντιμετωπίζονται τέτοιες ασθένειες.

Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα ενοίκια, ενώ δίνεται πακτωλός χρημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους μέσα από τα 11δις ευρώ που δόθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, λόγω της τηλεργασίας αυξάνονται τα έξοδα για κάθε εργαζόμενο από τη στιγμή που ο ίδιος πληρώνει το ρεύμα, το ίντερνετ και την θέρμανση που καταναλώνει την ώρα που εργάζεται.

Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των εξόδων τηλεργασίας από τον εργοδότη.

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για την προστασία της υγείας του λαού ούτε για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Αντ’ αυτού δείχνει ιδιαίτερη ετοιμότητα όταν χρειάζεται να βάλει μπροστά τους μηχανισμούς της για να καταστείλει εργατικές λαϊκές διεκδικήσεις, όπως είδαμε να κάνει μπροστά στην απεργία των εργατών της COSCO.

Η αγανάκτηση που υπάρχει μπορεί τώρα να γίνει οργανωμένος αγώνας!

Παίρνουμε δύναμη από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται να μείνουν στα πόστα τους και στα σπίτια τους, τους εργάτες της COSCO, των πετρελαίων Καβάλας, από τους αγρότες στα μπλόκα που αγωνίζονται να μείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους, για αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια για να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές . Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων .

Την επίθεση αυτή την βιώνουμε και όλοι οι εργαζόμενοι της Cosmote e-Value. Οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί από τους χώρους δουλειάς, από τους συναδέλφους μας, γιατί το μόνο μέτρο που έχει πάρει η εργοδοσία για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να μας στείλει στα σπίτια μας. Την ίδια ώρα αυξάνεται η εντατικοποίηση, η πίεση, η απαίτηση όλοι να τα κάνουμε όλα. Το σωματείο ήρθε αντιμέτωπο με περιστατικά στα οποία η εργοδοσία ακόμη και τις μέρες του χιονιά ζητούσε από εργαζόμενους που έχουν τεχνικά προβλήματα με το ρεύμα και το ίντερνετ, να αναπληρώσουν τις ώρες που ήταν εκτός. «Δελέαζε» τους εργαζομένους να δουλέψουν τις δύο ημέρες που είχαν κηρυχθεί αργίες εν μέσω χιονιά για να αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους, με τελευταίο περιστατικό στο έργο της ΔΕΗ όπου τσιράκια της εργοδοσίας για ακόμη μία φορά αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν υπερωρίες για να «έχουμε το καλύτερο πρόσωπο σαν ομάδα».

Ταυτόχρονα, μετά από δύο χρόνια που η εργοδοσία μέσα εσωτερικές επιστολές και εκδηλώσεις έκανε λόγο για αυξήσεις μισθών, ανακοινώθηκαν τελικά όχι μόνο αυξήσεις που είναι ψίχουλά, αλλά και που αφορούν μόνο 2.200 εργαζόμενους στα έργα του ΟΤΕ , τους οποίους τους χαρακτηρίζει η εργοδοσία ως πιο χαμηλόμισθους . Να αναφέρουμε ότι το σύνολο των εργαζομένων στην Cosmote e-Value είναι περίπου 6.000. Ένας εργαζόμενος λοιπόν που παίρνει το βασικό μισθό και έχει 3 αναγνωρισμένες τριετίες δεν είδε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Όλα αυτά ενώ τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 1,8% στο Γ’ τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν σε €861,4 εκατ. Όλα αυτά τα εκατομμύρια κερδών, δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα, εμείς οι εργαζόμενοι τα παράγουμε και δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με μισθούς ψίχουλα που δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Cosmote e-Value να ενώσουν τη φωνή τους με εκατοντάδες σωματεία και φορείς όλης της Ελλάδας το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00, να πλημμυρίσουμε το Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε, διεκδικώντας:

• Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης
• Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
• Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
• Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
• Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού
• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης
• Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς
• Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας

ΟΛΟΙ το ΣΑΒΒΑΤΟ 26/2, 12:00 π.μ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ