Το σωματείο μας

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Δεκάδες συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων,  σχέσεων εργασίας και χρόνων προϋπηρεσίας πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην ίδρυση Σωματείου Εργαζομένων στην Cosmote E Value, για τους όλους τους συναδέλφους που εργάζονται εντός των ορίων της περιφερείας Αττικής. Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε τη μάχη για να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν ανεχόμαστε άλλο τους επίπλαστους διαχωρισμούς που βάζει η διοίκηση και κατανοούμε πολύ καλά ότι αυτοί οι διαχωρισμοί έχουν σαν μοναδικό στόχο τη διάσπαση μας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, προκειμένου ο ‘Όμιλος ΟΤΕ να διατηρεί και να αυξάνει την τεράστια κερδοφορία του.

Πάνω από όλα είμαστε συνάδελφοι που κατανοούμε ότι δε μπορούμε να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Έχουμε δώσει μάχες σε πολλά επίπεδα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, όπως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της εργασίας, τους αυξημένους στόχους, τα διαλείμματα, τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας αλλά και το ύψος των μισθών μας, την κοροϊδία με την ενοικιαζόμενη εργασία, την αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Η πείρα από αυτές τις μάχες δείχνει ότι όταν και όπου σταθήκαμε αγωνιστικά, οργανώσαμε τη μάχη συλλογικά και κρατήσαμε αποφασιστική στάση απέναντι στην διοίκηση της E Value, καταφέραμε να εμποδίσουμε αρνητικές εξελίξεις, ακόμα και να αποσπάσουμε μικρές κατακτήσεις. Το διάλειμμα στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ δεν ήταν από την αρχή δεδομένο και κεκτημένο. Υπερασπιστήκαμε συναδέλφους με προβλήματα υγείας που η διοίκηση χωρίς ντροπή έδειχνε την ουρά της ανεργίας.

Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι οργανωμένοι και σε επιχειρησιακό και σε κλαδικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση το προηγούμενο διάστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι της E Value εγγραφήκαμε στο κλαδικό μας σωματείο το ΣΕΤΗΠ και  επιδιώξαμε να γίνουμε μέλη στα ήδη υπάρχοντα επιχειρησιακά σωματεία του ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστές παρατάξεις που ελέγχουν τα σωματεία στον χώρο του ΟΤΕ αρνήθηκαν πεισματικά να εγγράψουν τους εργαζόμενους που εργάζονται ακόμα και χρόνια ολόκληρα στην E Value με τη μορφή της ενοικιαζόμενης εργασίας, υιοθετώντας τους διαχωρισμούς που βάζει η διοίκηση στην πράξη.  Και παρά την μεγάλη συμμετοχή μας στις δύο μεγάλες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, μαζί με το σύνολο των εργαζόμενων στον Όμιλο, διεκδικώντας μια ενιαία ΣΣΕ που θα εξισώνει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς τα πάνω, τώρα προσέφυγαν στον ΟΜΕΔ για να υπογράψουν ΣΣΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους. Ετοιμάζονται με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσουν τους διαχωρισμούς της διοίκησης στην πράξη. Δε θέλουν και δε μπορούν να εκφράσουν ενιαία τα δικαιώματά μας.  Η ίδια μας η πείρα δείχνει ότι αν υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που κάνει την ίδια εργασία, με την ίδια προϋπηρεσία , έχει την ίδια εξειδίκευση αλλά έχει λιγότερα δικαιώματα, τραβάει το σύνολο των εργαζομένων προς τα κάτω.

Στην E Value σήμερα πανελλαδικά εργάζονται 5.200 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 3.500 είναι ενοικιαζόμενοι και αξιοποιούνται από την εργοδοσία για να ρίχνουν συνολικά το μέσο μισθό και τα δικαιώματα προς τα κάτω. Οι 3.500 εργαζόμενοι αμείβονται με το αίσχος των 586€ και 511€ στο 8ωρο ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει 6ωρες συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση E Value (όσοι δεν είναι προϊστάμενοι και διευθυντές) στην μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από άλλη θυγατρική του Ομίλου (την OTEPLUS) και παραμένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένοι στους ίδιους μισθούς με κατώτερα όρια τα 751€ που έπαιρναν πριν από μια 5ετία. Η παραγωγικότητα αυτών των εργαζομένων, ο αριθμός των οποίων παραμένει πάνω κάτω σταθερός, έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως και του συνόλου των εργαζομένων στον Όμιλο λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας του κλάδου, όμως οι μισθοί και τα δικαιώματα παραμένουν πετσοκομμένα και καθηλωμένα σα να δουλεύαμε πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν προϋποθέσεις ώστε,  κάθε τρίμηνο, η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ να πανηγυρίζει για την μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, να επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (ενέργεια, τραπεζικό σύστημα κτλ) και να παίρνει επιδοτήσεις από το κράτος για την ανάπτυξη του δικτύου των οπτικών ινών. Επιδοτήσεις που έχουν προκύψει από τα χαράτσια και την αύξηση της φορολογίας που πληρώνουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και το σύνολο της εργατικής τάξης, από τα ματωμένα πλεονάσματα.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ  – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Γινόμαστε τώρα μέλη σε ένα σωματείο που έχει ως ανώτερο όργανο την γενική συνέλευση δηλαδή τα ίδια του τα μέλη, μακριά από τις λογικές της ανάθεσης.

Κάνουμε πέρα τους διαχωρισμούς της διοίκησης αφού στο σωματείο μας μπορούν να γραφτούν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην E Value με σύμβασή ορισμένου ή αορίστου χρόνου, σύμβαση απευθείας στην E Value ή στην Mellon ή στην Manpower κτλ. Ανεξάρτητα από την ειδικότητα, είτε είμαστε τηλεφωνητές, είτε τεχνικοί, είτε σε κατάστημα, είτε back office, δεν έχουμε τίποτα να διαχωρίσουμε μεταξύ μας.

Ένα σωματείο που θα εκφράζει αυθεντικά  τα θέλω των εργαζομένων αφού από την ίδρυσή του απαγορεύει στα στελέχη της επιχείρησης να γίνουν μέλη, αντίθετα με αυτά που επικρατούν στα σωματεία του ΟΤΕ, όπου διευθυντές και προϊστάμενοι είναι «εκλεγμένοι» στα σωματεία των εργαζομένων.

Ένα σωματείο που από την ίδρυσή του το κάθε μέλος του έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί, να εκλέξει, να ελέγξει ακόμα και να ανακαλέσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση που δε θα εκφράζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών του.

Ένα σωματείο που μαζί με το κλαδικό μας συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ, τους συναδέλφου μας στον όμιλο ΟΤΕ και στον κλάδο, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ενότητα των εργαζομένων, την εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Δυναμώνουμε την οργάνωση μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους, βάζοντας ως κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.  Για να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να φορτώσουν στην πλάτη μας τις απώλειες της κρίσης τους. Και τώρα η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και πανηγυρίζει ο Όμιλος ΟΤΕ πατάει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας. Από κάθε διαθέσιμο βήμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαφημίζει την ανάπτυξη, την μεταμνημονιακή εποχή, την έξοδο από την κρίση. Πουλάει παραμύθια για την αύξηση των μισθών και την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, τη στιγμή που δεν έχει καταργήσει ούτε έναν από τους 700 μνημονιακούς νόμους. Που επανέφερε και ξαναψήφισε το νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που καθορίζει τον κατώτερο μισθό  με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων. Λέει ψέματα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, αφού για τους χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενοικιαζόμενους (όπως πολλοί από εμάς) δεν καλύπτονται από καμία σύμβαση. Αποφεύγει να πει ότι οι εργαζόμενοι χάσαμε δεκάδες συγκροτημένα δικαιώματα που κανένα από αυτά δεν επανήλθε ως δια μαγείας τώρα στην μεταμνημονιακή εποχή. Εμπλέκει την χώρα μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, παραχωρώντας όλες τις υποδομές, φτιάχνει νέες βάσεις – ορμητήρια για να σφαγιάζονται οι λαοί της περιοχής. Κόντρα στην πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ που βάζει πλάτη για να εφαρμοστεί η πολιτική αυτή μέσα στους χώρους δουλειάς, που παρουσιάζει τις απαιτήσεις της διοίκησης ως αιτήματα των εργαζομένων.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Δίνουμε συνέχεια, κάνουμε μια νέα αρχή. Οργανώνουμε μαζικά τον αγώνα και διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή μας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες μας και τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί από τους ιδίους τους εργαζόμενους, τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε και τον αρπάζουν οι μέτοχοι των ομίλων.

Τώρα μπαίνουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Καλούμε τους συναδέλφους στην Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και να δημιουργήσουν τώρα σωματεία που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας:

  • Μια συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενος στον Όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.
  • Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους – παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.α.
  • Υπογραφή ΣΣΕ στην E Value που να αφορά το σύνολο των εργαζομένων άσχετα με την σύμβαση εργασίας και θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη. Διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 850€
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Άμεση εφαρμογή του 7ωρου – πενθήμερου – 35ωρου & κατάργηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας στον κλάδο (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κτλ). Να σταματήσει η κοροϊδία των «προσωρινών αναγκών»
  • Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς (αύξηση διαλειμμάτων, λιγότερη πίεση, αύξηση διάρκειας μεταξύ κλήσεων κτλ)
  • Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, καταστήματα κτλ). Αναγνώριση των ΒΑΕ και των επαγγελματικών ασθενειών στις αντίστοιχες ειδικότητες του κλάδου
  • Δεν αποδεχόμαστε τον ενεργό – ανενεργό χρόνο που θέλει να επιβάλει η διοίκηση. Το ωράριο ξεκινάει από την ώρα που βρισκόμαστε στην επιχείρηση και τελειώνει την ώρα που αποχωρούμε.
  • Δεν αποδεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών, ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης)
  • Δεν αποδεχόμαστε καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης και των στόχων που θέτει η εργοδοσία.