DIVERSITY… ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Πολύς ντόρος γίνεται από την εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ για την διαφορετικότητα και το diversity. Το τελευταίο διάστημα διοργανώνει εκδηλώσεις με θέμα το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην εξάλειψη διακρίσεων σε σχέση με το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση, τη θρησκεία, τη φυλετική καταγωγή, την ηλικία και τις ειδικές ανάγκες έχοντας θερμό υποστηρικτή την κατά τα αλλά άφαντη για τους εργαζόμενους ΟΜΕ ΟΤΕ.

Οι πλειοψηφικές δυνάμεις της ΟΜΕ ΟΤΕ μαζί με τη διοίκηση του ομίλου που δεν αναγνωρίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι εργαζόμενων στην Cosmote- evalue που είναι 3.500 επινοικιαζόμενοι και το δικαίωμα τους για συγκροτημένα δικαιώματα και ΣΣΕ, θυμήθηκαν ότι έχουμε «ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις»!

Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους στην Cosmote E-Value η απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ να συνδιοργανώνει με την εργοδοσία τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι πρόκληση η επίκληση του σεβασμού στη διαφορετικότητα, όταν:
– Όλα τα προηγούμενα χρόνια συνάδελφοί μας με προβλήματα υγείας βίωσαν την απάνθρωπη μεταχείριση της εργοδοσίας που τους αντιμετώπισε σαν ‘’χαλασμένες μηχανές’’ που δεν παράγουν ικανοποιητικά γι’ αυτούς κέρδη λόγω των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από τα θέματα υγείας που έχουν. Οι αυξημένες ανάγκες των συναδέλφων μας (πχ σε συχνότερα διαλείμματα, αλλαγές έργων, απαγόρευση ακουστικού, πιο ξεκούραστη δουλειά κλπ) θεωρήθηκαν κόστος μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης. Ως εκ τούτου οι συνάδελφοί δέχονταν μεγάλες επιθέσεις από την εργοδοσία, πίεση να βάλουν στην άκρη την υγεία τους για να πιαστούν οι στόχοι, ακόμα και ψυχολογικό πόλεμο για να παραιτηθούν αφού θεωρούνταν κόστος.

Συνάδελφοί μας με μεγαλύτερη σε ηλικία πολλές φορές θεωρούνται βάρος για την εταιρία είτε επειδή δεν αντέχουν τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς σε σύγκριση με έναν νέο και εύρωστο εργαζόμενο, είτε λόγω δυσκολίας στις τεχνολογικές προσαρμογές που απαιτεί περισσότερη βοήθεια και χρόνο. Οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν στη λογική “θα δεχτείς να δουλεύεις με όποιους όρους σου λέω γιατί αν σε απολύσω πού θα βρεις δουλειά σε αυτή την ηλικία;” Την ίδια μοίρα είχαν και εργαζόμενοι χρόνια στον ΟΤΕ με καλύτερες συμβάσεις και κεκτημένα δικαιώματα που η εργοδοσία τους θεωρεί κόστος. Θυμίζουμε τις «εθελούσιες» απολύσεις των προηγούμενων χρόνων που συνεχίζονται μέχρι σήμερα με πρωτοφανείς μεθόδους απειλών και εκβιασμών. Η εργοδοσία ουσιαστικά απειλούσε τους εργαζόμενους ότι έχουν 2 επιλογές είτε να υπογράψουν την απόλυσή τους παίρνοντας αυξημένη αποζημίωση είτε να περιμένουν να απολυθούν με όσα ορίζει ο νόμος.

Οι διακρίσεις και η δυσμενής μεταχείριση κάθε μορφής σε εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι έχει γίνει καθεστώς και το ξέρουν όλοι. Όποια φωνή δεν είναι αρεστή, φιμώνεται· όποια δράση πάει κόντρα στη λογική της υποταγής για να μας ξεζουμίζουν, καταστέλλεται με την επιστράτευση απολύσεων, εκβιασμών, τρομοκρατίας. Αποσκοπούν στο να δεχτούμε την εργασιακή ζούγκλα που θα χειροτερεύσει με το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει απλήρωτη δουλειά ήλιο με ήλιο.

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΜΑΧΗΤΙ, ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

Με τέτοιες εκδηλώσεις προσπαθούν να ορίσουν την ισότητα και τις διακρίσεις σαν κάτι που είναι έξω από το πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων, έξω από το πεδίο της πάλης για συλλογικές κατακτήσεις, σαν κάτι που πλανάται στη σφαίρα της θεωρίας και που προωθεί «ο καλός εργοδότης». Προσπαθούν να κρύψουν την κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλων χαρακτηριστικών.

Οι διακρίσεις εξαλείφονται όταν υπάρχουν εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες στους χώρους δουλειάς. Όταν υπάρχουν ΣΣΕ στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας που προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Όταν στο επίκεντρο της κοινωνίας μπουν οι ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους και όχι τα κέρδη των εργοδοτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει και το σωματείο μας για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην Cosmote-Evalue στο ύψος των σύγχρονων αναγκών χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις κόντρα στη λογική του συμβιβασμού ότι εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να είναι εξίσου κερδισμένοι. Κόντρα σε αυτή λογική της πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι οργανωμένα και συλλογικά πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΣΕ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την Πέμπτη 3/6 στις 7.00μμ στα Προπύλαια