O ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ EΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Cosmote E-Value που κατ’ εξακολούθηση κρύβει θετικά κρούσματα κορωνοϊού στα κτίρια, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζόμενων.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι στο κτίριο του Κεραμεικού, όπου ενώ η εργοδοσία επιδιώκει τη φυσική παρουσία των εργαζόμενων στο κτίριο και μάλιστα προχωρά και σε συνένωση ορόφων μαζικοποιώντας το χώρο που εργαζόμαστε, ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων. Σε τέτοιες συνθήκες μάλιστα, η εργοδοσία έχει αποκρύψει θετικά κρούσματα κορωνοϊού και επιλέγει να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους που βρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο δουλειάς, ούτε καν στο ίδιο τμήμα. Ακόμα και οι λιγοστές ενέργειες που έχουν γίνει είναι καθυστερημένες και τυπικές και δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο για την προστασία μας. Ακόμα και η παραμικρή ενημέρωση απέναντι στους εργαζόμενους ή το οποιοδήποτε και ελάχιστο μέτρο το παίρνουν μόνο αφού κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ

Κάθε συνάδελφος όλο αυτό το διάστημα έχει πάρει όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας που μπορεί και έχει φερθεί με υπευθυνότητα από την αρχή μέχρι το τέλος.
Αυτός που φέρεται ανεύθυνα και εγκληματικά είναι η εργοδοσία που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας γιατί τα θεωρεί κόστος μπροστά στην κερδοφορία της. Βέβαια αυτή την τακτική ενισχύουν και οι ελλιπείς οδηγίες που υπάρχουν από τους επίσημους φορείς και την κυβέρνηση, οδηγίες που είναι κομμένες και ραμμένες στα κέρδη των εργοδοτών. Ένα χρόνο τώρα το σωματείο μας, μαζί με άλλα ταξικά συνδικάτα, απαιτεί επαναλαμβανόμενα συχνά τεστ, συνεχείς καθαρισμούς και απολυμάνσεις, γιατρούς εργασίας, άδειες καραντίνας, χρήση κτηρίων και χώρων για την αποφυγή συγχρωτισμού, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέτρα δηλαδή που μπορούν να λειτουργήσουν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Για ό, τι συμβεί στο εξής, για ενδεχόμενη διασπορά στο χώρο αλλά και τη μεταφορά του ιού στις οικογένειές μας , την ευθύνη την έχει η εταιρία, αφού για να μην πληρώνει σε μέτρα προστασίας και δικαιώματα, επιλέγει να παίζει με τη ζωή και την υγεία μας, να προτάσσει τον εμπαιγμό και την τρομοκρατία απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις μας. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το μόνο που προέχει είναι οι στόχοι που για να πιαστούν επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση και εντατικοποίηση, σε βαθμό που να καταπονούμαστε και να γινόμαστε σωματικά, πνευματικά ακόμα πιο ευάλωτοι.

Τέτοιον αέρα τους έχει δώσει η κυβέρνηση με το ξήλωμα δικαιωμάτων, την άρνηση για επιβολή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος. Εργοδοσία και κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνοι για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε. Αυτή την λογική έρχονται να ενισχύσουν το επόμενο διάστημα με και με τα νομοσχέδια που φέρνουν. Δουλειά ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα και χωρίς προστασία της ζωής των εργαζομένων.

ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΝΤΟΡΒΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΙΧΤΕΙ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Η απόκρυψη κρουσμάτων συνιστά εργοδοτική βία: είναι η βία των ισχυρών που μας βάζουν σε κίνδυνο για να μην έχουν κανένα κόστος. Είναι η βία των εκμεταλλευτών που δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος.
Μπροστά σ’ αυτή τη βία, πρέπει εδώ και τώρα να προτάξουμε την ενότητά μας, τις διεκδικήσεις μας μέσα από την οργάνωση της πάλης μας με το σωματείο μας.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ:
  • Να σταματήσει τώρα η πίεση και η εντατικοποίηση
  • Μοριακά τεστ με ευθύνη της εταιρίας σε όλους τους εργαζόμενους όπου υπάρχουν κρούσματα
  • Συνεχείς καθαρισμοί στο ενδιάμεσο κάθε βάρδιας (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και αύξηση του προσωπικού καθαριστριών
  • Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί όλων των εργαζομένων