ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ E-FOOD

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στηρίζουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Efood. Έπειτα από την χθεσινή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους απαντώντας με απεργία την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, απέναντι στην εργοδοσία που λίγες μέρες πριν έστειλε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να δεχθούν το νέο εργασιακό καθεστώς ως freelancers δηλαδή να εργάζονται με μπλοκάκι, αλλιώς τους περιμένει απόλυση.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας που προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της, χτυπά εργασιακά δικαιώματα με τον αέρα που της έχει δώσει η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Όσο κι αν θέλουν να πείσουν φορώντας το προσωπείο του καλού εργοδότη που υπέπεσε σε μία λάθος διατύπωση, γνωρίζουμε καλά πως η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί συνειδητή επιλογή των εργοδοτών.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην Cosmote Evalue γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με νέες μεθόδους προκειμένου να είμαστε πιο ευέλικτοι. Πρόσφατο παράδειγμα όταν η εργοδοσία πρότεινε επικαλούμενη το καλό μας και την «εξυπηρέτηση» των γονιών, να δουλεύουμε τηλεργασία και σπαστό ωράριο. Όπως επίσης και ο εκβιασμός που δεχόμαστε να κάνουμε με το ζόρι υπερωρίες (όσοι είναι με 6ωρες συμβάσεις να δουλεύουν δύο επιπλέον ώρες) για να βάλουμε πλάτη να πηγαίνει καλά το έργο της εξυπηρέτησης και να μην υπάρχουν αναμονές. Δηλαδή δουλειά όσο, όταν και από όπου βολεύει τον εργοδότη.

Τα ελαστικά ωράρια, οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις, η επινοικιαζόμενη εργασία, η ευελιξία που φέρνει η τηλεργασία, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η δουλειά με το μπλοκάκι, η κατάργηση των βαρέων και των ανθυγιεινών δεν αποτελούν πρόοδο ούτε αλλαγές προς το συμφέρον των εργαζόμενων. Αποτελούν «δώρα» των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στους εργοδότες για να αυξάνουν την εκμετάλλευση και τα κέρδη τους με αποκορύφωμα τον πρόσφατο νόμο-έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ ο οποίος καταργεί ουσιαστικά τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο.

Ο νόμος έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά!

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ο τρόπος λήψης αποφάσεων μέσα από συλλογικές διαδικασίες δείχνουν τον δρόμο και στέλνουν μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης σε όσους νομίζουν ότι τελείωσαν με τα εργατικά δικαιώματα, ότι μπορούν να βάλουν στον πάγο την συνδικαλιστική δράση. Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων της E-Food και στηρίζουμε την Πανελλαδική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο του Επισιτισμού την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη!