ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 2ο ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Επιστρέφοντας στους χώρους μετά τις καλοκαιρινές άδειες, γίνεται φανερό ότι η επίθεση της εργοδοσίας καλά κρατεί. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το μόνο που τους νοιάζει ακόμη και μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες είναι πως θα συνεχίσουν να κερδοφορούν με όποιο κόστος για τους εργαζόμενους.

Σε μια σειρά τμήματα συνεχίζεται αμείωτη η πίεση και η εντατικοποίηση. Συγκεκριμένα, από την περίοδο της καραντίνας μέχρι σήμερα γίνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις σε τεχνικά τμήματα εξυπηρέτησης προκειμένου οι εργαζόμενοι να εξυπηρετούν και ζητήματα του εμπορικού τμήματος. Κοινώς θέλουν εργαζόμενους-πολυμηχανήματα, θέλουν όλοι να τα κάνουμε όλα όπως λένε. Τα τελευταία χρόνια , ο κενός χρόνος ανάμεσα στις κλήσεις έχει μειωθεί κατά πολύ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ανάσα από τη μία κλήση στην άλλη. Και φυσικά όσοι δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί με βάση τα δικά τους κριτήρια απολύονται γιατί δεν πιάνουν τους στόχους της εταιρείας. Ακριβώς όπως έγινε ένα μήνα πριν που η εργοδοσία της Cosmote Evalue προχώρησε σε νέο κύκλο τρομοκρατίας με warning letters και απολύσεις στους χώρους του Κεραμεικού και της Αθηνάς, γεγονός που είχε καταγγείλει το Σωματείο μας.

Όλα τα παραπάνω σε μία περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται πάλι να βάλουν πλάτη και να πληρώσουν τα σπασμένα για να σωθούν οι επιχειρήσεις εν μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης. Έτσι εξηγούνται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το πόρισμα Πισσαρίδη, η νομιμοποίηση και επέκταση νέων ευέλικτων μορφών εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία. Συνολικά, τα μέτρα που πέρασαν με τις διάφορες ΠΝΠ από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας μέχρι και σήμερα σκοπό έχουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ-ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Αυτά τα μέτρα υιοθέτησε ο Όμιλος ΟΤΕ και η Cosmote Evalue και αξιοποίησαν πλήρως την τηλεργασία, μας έστειλαν να δουλεύουμε στα σπίτια μας για να επωμιστούμε για ακόμη μία φορά εμείς το βάρος και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς κανέναν εξοπλισμό. Επιπλέον, δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων στους χώρους πέρα από τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Για αυτό είναι τουλάχιστον κοροϊδία να μας στέλνουν ενημερώσεις με προσφορές για το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με «προνομιακές» τιμές και μάλιστα που αφορούν μόνο στους εργαζόμενους της Cosmote Evalue λες και οι εργαζόμενοι από τρίτες εταιρείες έχουν ανοσία στον ιό. Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους και έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις. Η διοίκηση όμως κοιτάζει μονάχα το κόστος και όχι την υγεία των εργαζομένων. Μάλιστα πρόσφατα υπήρξε κρούσμα στο κτίριο του Κεραμεικού και παρόλο που η διοίκηση το γνώριζε, το έκρυψε από τους εργαζόμενους και ενημέρωσε μόνο κάποιους από αυτούς που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του μια μέρα πριν διαγνωστεί θετικός στον ιό για να μην επωμιστεί το κόστος μαζικών τεστ που οφείλει να κάνει.

Και έχουν το θράσος να μιλάνε για υπευθυνότητα που με τη τάση τους θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Σε μία περίοδο που θα περίμενε κανείς η εταιρεία να βελτιώνει τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της, αυτή επιλέγει να μεταφέρει ολόκληρο τμήμα από το κτίριο της Πλατεία Αμερικής στο κτίριο της Καλλιθέας. Το οποίο χρήζει συνολικής ανακαίνισης αν όχι κατεδάφισης!

Να σταματήσει εδώ και τώρα ο εμπαιγμός από την εργοδοσία όταν υπάρχουν κρούσματα και η αποσιώπησή τους! Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να μη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του χώρου ότι συνάδελφοί τους νοσούν ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους καθώς και τι μέτρα παίρνονται. Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θυσιάζουμε την υγεία και και την ασφάλειά μας για την κερδοφορία της επιχείρησης. Εδώ και τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα που μας αφορούν και πρέπει να τα σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να τα αντιπαλέψουμε. Τα προβλήματα που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, έχουν πολιτική αιτία. Εργοδότες και κυβέρνηση αλληλοσυμπληρώνονται για να μην μπαίνει τίποτα εμπόδιο στην κερδοφορία του κεφαλαίου και όλα να τα φορτώνονται οι εργαζόμενοι. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει: από τη μια η κυβέρνηση με τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου που έχουν γίνει λάστιχο μπροστά στα κέρδη, την αποθέωση της ατομικής ευθύνης χωρίς την αντίστοιχη κρατική ευθύνη στη θωράκιση του συστήματος Υγείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και προσλήψεις προσωπικού στα σχολεία, τα ΜΜΜ, χωρίς ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Από την άλλη οι εργοδότες πατάνε πάνω στην ανυπαρξία πλέγματος προστασίας για τους εργαζόμενους και γίνονται ασύδοτοι, στο ίδιο κάδρο και η εργοδοσία της Cosmote Evalue που κρύβεται πίσω από τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ και τα ημίμετρα και δεν παίρνει κανένα πραγματικό μέτρο πρόληψης και προστασίας αφού τα θεωρεί κόστος. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες μας, ενωμένοι να βάλουμε στο επίκεντρο της πάλης μας το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Είναι φανερό ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εκρηκτική. Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί, να γίνει μέλος στο σωματείο του ώστε όλοι μαζί συλλογικά και οργανωμένα να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματα μας και συνολικά στη ζωή μας. Ο αγώνας και η σύγκρουση είναι μονόδρομος για όσους μας θέλουν μόνους, φοβισμένους, ανοργάνωτους μακριά από κάθε συλλογική διεκδίκηση!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Να αναλάβει η εταιρία όλο το κόστος των τεστ τα οποία πρέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα και σε όλους όσους τα χρειάζονται
2. Να πραγματοποιούνται συχνές απολυμάνσεις σε όλα τα κτίρια
3. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε όλες τις βάρδιες
4. Να εξασφαλιστούν κτίρια και υποδομές που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλειά μας σε συνθήκες πανδημίας και μη

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

1. Άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις γιατρών και κάλυψη των κενών. Να δοθούν λεφτά για την Υγεία του λαού.
2. Να γίνονται έλεγχοι του κράτους για την τήρηση μέτρων στους χώρους δουλειάς και την αποσιώπηση κρουσμάτων
3. Να μην τολμήσουν να εφαρμόσουν το μέτρο που προβλέπει αναπλήρωση με απλήρωτες υπερωρίες όσων νοσήσουν και μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Καμία αρνητική μεταβολή στους όρους δουλειάς μας με πρόσχημα την πανδημία.
4. Ειδικές άδειες για τις ευπαθείς ομάδες και για όσους δεν μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια στα κτίρια. Η τηλεργασία δεν είναι προστασία, είναι αντεργατικό μέτρο για τη διάλυση του χρόνου εργασίας.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ-ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ