Κοινό Δελτίο Τύπου:
Σ.Ε.ΤΗ.Π – Σωματείο Εργαζομένων στην Cosmote e-value

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Τα σωματεία μας με πρωτοβουλία του κλαδικού συνδικάτου Σ.Ε.ΤΗ.Π πραγματοποιήσαμε στις 30/10 διμερή συνάντηση όπου συγκεντρώθηκε η μέχρι τώρα πολύτιμη πείρα από την δράση των συνδικάτων μας ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκε το επόμενο διάστημα που προετοιμάζεται νέα σφοδρή επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καταλήξαμε ότι είναι αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός, η ένταση της οργάνωση της πάλης και η προετοιμασία για απεργιακή απάντηση απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που είναι σταθερά προσηλωμένη στο πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατά στο υπάρχων αντεργατικό οπλοστάσιο ετοιμάζει 2 νέα νομοσχέδια για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εργοδοτών και την ανάγκη να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.Στο στόχαστρο μπαίνουν η πλήρης διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, του 8ωρου, με την πλήρη απελευθέρωση των υπερωριών που ουσιαστικά τις μετατρέπει σε απλήρωτη εργασία. Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα διευκολύνει το πώς θα περνάει στα χέρια των τραπεζιτών και των διάφορων επενδυτών όλο το βίος του εργαζόμενου ακόμα και η κύρια κατοικία.

Την ίδια ώρα που η καταστολή έχει ενταθεί για να προχωρά απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική προσπαθούν να βάλουν πιο πολλά εμπόδια στην δράση των σωματείων, προωθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο για να βάλουν χέρι στην λειτουργία των σωματείων, στο πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Ούτε όμως και το διάστημα που ξεδιπλώνεται αυτή η επίθεση είναι τυχαίο. Για τις ανάγκες των ομίλων σχεδιάζουν πως θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες των εργαζομένων την νέα οικονομική κρίση, αξιοποιούν την κατάσταση με την πανδημία νομίζοντας ότι θα σιγήσει κάθε φωνή αντίστασης.Αυτή την κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο σε μια σειρά επιχειρήσεις έχοντας έρθει αντιμέτωποι με απολύσεις, με απληρωσιά, σμπαραλιασμένα ωράρια, τρομοκρατία την ίδια ώρα που η τηλεργασία επεκτείνεται, που οι χώροι δουλειάς παραμένουν με ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας που ξεχειλώνονται κατά το δοκούν.
Όπως ακριβώς γίνεται και στην Cosmote e-value αλλά και στον Όμιλο ΟΤΕ συνολικά που ειδικά μπροστά στην δημιουργία νέων θυγατρικών η εργοδοσία έχει απογειώσει την τρομοκρατία σε συναδέλφους με συγκροτημένα δικαιώματα.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας, ετοιμάζουμε μαζική, μαχητική απεργιακή απάντηση όποτε επιδιώξουν να φέρουν προς ψήφιση αυτά τα νομοσχέδια. Γερά οργανωμένοι στο κλαδικό και επιχειρησιακό μας σωματείο μπορούμε να δείξουμε την δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι να βάλουν την δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.


Απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
  • Να σταματήσει τώρα η απόπειρα διάλυσης του σταθερού ωραρίου, η ευελιξία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά 7ώρο/5νθήμερο/35ώρο.
  • Κάτω τα χέρια από την οργάνωση και δράση των σωματείων.
  • Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στην λειτουργία των σωματείων, στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων από τους εργαζόμενους.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με όλες τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, υποδομές, κλίνες ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
  • Ενίσχυση των Μ.Μ.Μ σε προσωπικό και στόλο για να μπορεί να γίνεται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια η μετακίνηση των εργαζομένων και του λαού.
  • Να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών για σχολεία με επαρκές προσωπικό, ασφαλή με 15 μαθητές ανα τάξη και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας.