ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Χαιρετίζουμε τις  μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των  φοιτητών – μαθητών – εκπαιδευτικών απέναντι στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα να μην περάσει το νέο έγκλημα στην ανώτατη εκπαίδευση και στα σχολεία, οργανώνουμε και εμείς τη συζήτηση και ενημέρωση μέσα από το σωματείο μας.

Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τον κόσμο της εκπαίδευσης ή τη νέα γενιά, αλλά κάθε λαϊκή οικογένεια γιατί η μόρφωση των παιδιών της εμπορευματοποιείται στο έπακρο. Aφορούν όλους τους γονείς στην evalue που με το μισθό των 600 ευρώ ματώνουν ήδη για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.Θεσπίζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ψάχνουν για φοιτητές – πελάτες στο έδαφος της χρόνιας υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα ενταθεί για να μεγαλώσει η πελατεία και τα κέρδη. Τη στιγμή που ένας μαθητής με 9.000 μόρια δεν έμπαινε στο πανεπιστήμιο, τώρα θα μπαίνει αν έχει 9.000+ ευρώ!
  • Τα πτυχία κατηγοριοποιούνται ακόμη περισσότερο αφού <<ο,τι πληρώνεις παίρνεις>>, με άμεση αντανάκλαση στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών από λαϊκές οικογένειες, είτε πηγαίνουν τελικά σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια, άρα και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα έχουν οι πτυχιούχοι όταν προσληφθούν από τον εργοδότη. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι γόνοι μεγάλων οικογενειών εις βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.
  • Πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο. Οι εργαζόμενοι γονείς της evalue με τα 600 ευρώ θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τουλάχιστον 3 χρόνια φροντιστήρια για να μπορέσουν να μορφώσουν τα παιδιά τους.
  • Τα ΕΠΑΛ συγχωνεύονται σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις με άλλες μορφές κατάρτισης (πχ ΙΕΚ) με σκοπό τη μεγαλύτερη υποβάθμιση σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια κλπ, ενώ στη γ ΕΠΑΛ θεσπίζεται απλήρωτη δουλειά ενός μήνα, ανήλικη εργασία δηλαδή και μάλιστα τζάμπα.

ΟΙ ΝΕΟΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ.

Όλα τα παραπάνω είναι στην κατεύθυνση να βγει η ανώτατη εκπαίδευση από την ευθύνη του κράτους και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι όροι για ακόμη φτηνότερο εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. Πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ που κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου υποστηρίζουν γιατί αυτό συμφέρει το κράτος των λίγων και τους επενδυτές.

Εμείς όμως που γνωρίζουμε τι σημαίνει αγώνας για μόρφωση, όταν δουλεύουμε με το ακουστικό στο κεφάλι και ταυτόχρονα σπουδάζουμε, όταν δουλεύουμε ως ανειδίκευτοι γιατί το πτυχίο δεν μας κατοχυρώνει τη σύνδεσή μας με το επάγγελμα ή όταν κάνουμε υπομονή στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και στην τρομοκρατία του εργοδότη για να μπορούμε να πληρώνουμε τα φροντιστήρια των παιδιών μας, δεν πρέπει να ανεχτούμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Συντασσόμαστε στον αγώνα μαθητών – φοιτητών και δίνουμε το δικό μας αγώνα οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας για αυξήσεις στους μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους μας. Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση και διεκδικούμε σύγχρονα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.