ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Είναι καιρός να επιστρέψουμε στους χώρους δουλείας με τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους ώστε να είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι απόλυτα ασφαλείς και προστατευμένοι. Η τηλεργασία, η νέα αυτή ελαστική σχέση εργασίας, δε μπορεί πια να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ασφάλειά μας. Οι εργαζόμενοι συλλογικά και οργανωμένα τώρα να διεκδικήσουμε να παρθούν μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Όλο αυτό το διάστημα δίνουμε μια σκληρή μάχη μέσα σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες για την προστασία της υγείας μας και των οικογενειών μας με το δημόσιο σύστημα υγείας να είναι διαλυμένο από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Με μοναδικό σκοπό την αδιάκοπτη εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση πήρε μέτρα που ευνοούν τους εργοδότες ενώ εμείς έχουμε επωμιστεί το βάρος για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας μας, των δυσκολιών με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, των μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν με την δουλειά από το σπίτι.
Κάνοντας πράξη την έκφραση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ με τις τελευταίες ΠΝΠ εντείνει την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα για να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Μας πέταξαν το μπαλάκι της «εθνικής ομοψυχίας» και της «ατομικής ευθύνης» για να καλύψουν τη σαπίλα που αναδύει το σύστημά τους, για να καλύψουν την μια και πραγματική αλήθεια: ότι το σύστημα που προασπίζονται έχει πολύ κοντά ποδάρια και δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή της υγείας, της προστασίας της ζωής μας.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΝΠ – ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το πώς αξιοποιήθηκε τελικά όλος αυτός ο χρόνος που κερδήθηκε από την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο με ποιο κριτήριο πάρθηκαν όλα αυτά τα μέτρα από κυβέρνηση και εργοδοσία σε χώρους δουλειάς. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πέρασε δεν πάρθηκε ΚΑΝΕΝΑ απολύτως μέτρο βελτίωσης. Τα bonus και τα κουπόνια που έδωσαν, τα καλοφτιαγμένα βίντεο και τα συχαρίκια μέσω των ανακοινώσεων της εργοδοσίας σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μας τυφλώνει και να μας αποπροσανατολίζει από το βασικό: Ο επίσημος σχεδιασμός περί επιστροφής στον χώρο δουλειάς δεν περιλαμβάνουν καμία διόρθωση στα κλιματιστικά, στον εξαερισμό, στα τηλεφωνικά κέντρα που στοιβαζόμαστε κατά δεκάδες ανά όροφο, σε γιατρούς εργασίας, σε ατομικό εξοπλισμό και ατομικές θέσεις εργασίας, καμία αξιοποίηση κτηρίων που διαθέτει ο Όμιλος ΟΤΕ και είναι άδεια κτλ
Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ που προβάλλεται ως παράδειγμα, δεν είναι το «φάρμακο δια πάσα νόσον» ούτε επιλέχθηκε από την εργοδοσία με γνώμονα πως θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Αξιοποιείται ως λύση για να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, απαλλάσσει την εταιρία από το λειτουργικό κόστος και αυξάνει την παραγωγικότητα μέσω της μεγαλύτερης εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης του ωραρίου.
Για τον εργαζόμενο τελικά οδηγεί στην αποξένωση, στην απομόνωση από τους συναδέλφους του, αποδυναμώνει την συλλογική δράση και διεκδίκηση. Για αυτό δεν είναι τυχαία αυτά που ακούγονται «ανεπίσημα» από την εργοδοσία για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, εφαρμογή ενεργού/ανενεργού χρόνου, σπαστού ωραρίου, ακόμη και για τροποποίηση των όρων σύμβασης.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στα κτήρια της Cosmote e-value, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζαμε από πριν μεγάλες ελλείψεις στο κομμάτι της υγείας και ασφάλειας κατάσταση που επιδεινώθηκε σε μερικές περιπτώσεις και με τις σχετικά πρόσφατες μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλα κτήρια.
Το συνδικάτο μας πριν την πανδημία είχε διαμορφώσει αιτήματα που αφορούσαν την υγείας μας μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως επίσης και σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης εργασίας που περιλαμβάνει και τέτοιες πτυχές. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να βάλουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε. Η πανδημία δε σημαίνει απομόνωση, δεν σημαίνει αποδοχή μέτρων και καταστάσεων που εξυπηρετούν τα κέρδη του εργοδότη. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας επειδή οι εργοδότες θεωρούν κόστος την προστασία της υγείας μας και της ασφάλειάς μας.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Το σύστημα που υπηρετούν μόνο δεινά εξασφαλίζει για τους εργαζόμενους και τον λαό. Είναι χαρακτηριστικά της σαπίλας του καπιταλισμού αυτά που παρακολουθήσαμε να γίνονται παγκόσμια μπροστά στην εκδήλωση μιας πανδημίας.
Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, γερά οργανωμένους στο σωματείο μας για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που θα ξεδιπλωθεί σε βάρος μας με τη νέα οικονομική κρίση που είναι εδώ και επισπεύτηκε με τον κορονοϊό.
Υπάρχει πλέον πολύτιμη πείρα από τους εργαζόμενους για το ποιος πληρώνει τα σπασμένα κάθε φορά είτε βρισκόμαστε σε φάση κρίσης είτε ανάπτυξης. Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα στην πανδημία το σωματείο μας, μαζί με το ΣΕΤΗΠ, το ταξικό κίνημα ανέπτυξε πλούσια δράση μπροστά την επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι.
Έχει έρθει η ώρα πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να βάλουμε στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι τις δικές μας ανάγκες, την προστασία της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων που έχουν μπει στο στόχαστρο.
Έχει έρθει η ώρα ο καθένας μας να κάνει το βήμα, να ενισχυθεί η οργάνωση και δράση του σωματείου μας γιατί ό,τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι το κατάφεραν με αγώνα κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσία.

Απαιτούμε:
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και των ΠΝΠ
• Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου.
• Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση. Να αξιοποιηθούν τα άδεια – κλειστά κτήρια που διαθέτει ο ΟΤΕ.
• Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια ειδικού σκοπού όπου χρειάζεται κι απαιτείτε χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
• Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
• Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις.
Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
• Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα λείπουν.