ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/2 ΣΤΙΣ 18.30

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού στην χώρα μας είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού μας, κανένας έλεγχος στους χώρους δουλειάς μπροστά στην πανδημία. Τα όποια μέτρα έχουν παρθεί ως τώρα αφορούν την υγεία των κερδών του κεφαλαίου και όχι την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ζωή και τα δικαιώματα μας συγκρούονται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, του κράτους και κυβέρνησης.
Έτσι λοιπόν και στην Εvalue τα «πρωτόκολλα υγείας» σταματούν στην είσοδο. Η εργοδοσία κρύβεται πίσω απ’ τις οδηγίες της πολιτείας, πίσω απ την βιτρίνα του ΕΟΔΥ που βέβαια είναι κενό γράμμα για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα: Σε ενδεχόμενο κρούσμα στο κτίριο του Κεραμεικού στον 2ο, η εργοδοσία αποφάσισε να μην ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους του κτιρίου. Μάλιστα σε ερώτηση για την απουσία των συναδέλφων, ο αντίστοιχος leader επικαλέστηκε το GDPR, λες και σε συνθήκες πανδημίας και απουσίας μέτρων η υγεία είναι ιδιωτική υπόθεση (και εδώ να θυμίσουμε ότι GDPR δεν υπάρχει όσον αφορά στις αξιολογήσεις, στις στοχοθεσίες που τα email είναι μαζικά για το ποιος είναι «παραγωγικός» και ποιος όχι).

Δεν έγινε ούτε λόγος για απολύμανση του κτιρίου, ενώ ο όροφος λειτουργούσε κανονικά. Να αναφέρουμε ότι ούτε τα παιδιά της αντίθετης βάρδιας ενημερώθηκαν που χρησιμοποιούν την ίδια πλευρά του ορόφου. Ως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία. Έχουν εγκληματική ευθύνη για τη μη σωστή ενημέρωση σε περίπτωση κρούσματος, τα ελλιπή μέτρα και την ενδεχόμενη διασπορά του ιού.

Επίσης είναι δεδομένο στο όνομα της παραγωγής να μην τηρούνται οι αποστάσεις ασφάλειας, οι ατομικές θέσεις με ατομικούς υπολογιστές ανάμεσα στις βάρδιες, να μην υπάρχει κανενός είδους απολύμανσης ενδιάμεσα από τις βάρδιες. Τα παράθυρα είναι κλειστά, κλειστός είναι και ο εξαερισμός. Υπάρχει απουσία μέτρων πρόληψης όπως θερμομέτρηση, συχνές απολυμάνσεις του κτιρίου, δωρεάν προληπτικά τεστ μέσα στον χώρο.

Η εργοδοσία με την κάλυψη του κράτους και της κυβέρνησης εκθέτει την υγεία των εργαζομένων στο όνομα της παράγωγης και της διασφάλισης κερδών της.
Κουνάνε το δάκτυλο επιδεικτικά στους εργαζόμενους και ρίχνουν την ευθύνη στις πλάτες μας ενώ αγνοούν επιδεικτικά τα αιτήματα εκατοντάδων φορέων και συνδικάτων, γιατί για αυτούς η προστασία θεωρείται κόστος. Έχουν κρυφτεί πίσω από τις ΠΝΠ για την τηλεργασία για να μην πάρουν κανένα άλλο μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους.
Την εμφανίζουν ως δήθεν μέτρο προστασίας, ενώ αποτελεί νέο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας και κατ’ επέκταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ήδη στο σωματείο μας έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους ότι ενώ σχολάνε στο ωράριο τους, συνεχίζουν να εργάζονται εκτός συστημάτων απλήρωτα. Η θεσμοθέτηση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να φέρει με νόμο, θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που ήδη ζούμε.

ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Βγαίνουμε από το περιθώριο, αφήνουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Ορθώνουμε ανάστημα συλλογικά και οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας. Κυβέρνηση και εργοδοσία μοιάζουν παντοδύναμοι αλλά δεν είναι.

Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή και διεκδικούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να γίνουν προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, να παρθούν μέτρα για τα ΜΜΜ. Παλεύουμε και διεκδικούμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας. Κανένας δεν είναι μόνος τους μπροστά στην επίθεση της εργοδοσίας. Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας.

Μέσα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες συζητάμε, προβληματιζόμαστε, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, δυναμώνουμε το σωματείο μας.

Συμμετέχουμε στη σύσκεψη του σωματείου το Σάββατο στις 27/2 και ώρα 18.30.

Σημείωση: Η σύσκεψη του σωματείου θα γίνει μέσω της εφαρμογής Skype. Για συμμετοχή στέλνουμε ονοματεπώνυμο, email και skype name στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σωματείου: contact@somateioevalue.gr έως την Παρασκευή 26/2.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Έγκαιρη και σωστή ενημέρωση όλων των εργαζομένων στο κτήριο όπου υπάρχει κρούσμα.
• Ατομικές θέσεις και υπολογιστές χωρίς καμία εξαίρεση – Τήρηση των αποστάσεων
• Ατομικά μέτρα προστασίας, όπως δωρεάν μάσκες μιας χρήσης και ατομικά αντισηπτικά σε κάθε γραφείο.
• Συχνή και προληπτική απολύμανση και εξαερισμός του κτιρίου – Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
• Προληπτικά δωρεάν τεστ για όλους τους συναδέλφους.
• Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα κτήρια.
• Ειδικά πούλμαν για την μεταφορά των εργαζομένων στην εργασία τους
• Προσλήψεις καθαριστριών. Ατομικά δωρεάν και μιας χρήσης μέσα προστασίας και για τις καθαρίστριες
• Απολύμανση κατά την διάρκεια και ενδιάμεσα στις βάρδιες σε όλους τους χώρους
• Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς και τις ευπαθείς ομάδες
• Γιατρός εργασίας σε όλα τα κτίρια σε κάθε βάρδια

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
• Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αστικά κόμματα ,στο κράτος και εργοδοσία! Καμία αναμονή!
Αγώνας και δράση για την ζωή που μας αξίζει! Έλα σε επαφή με το σωματείο σου!