ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΗΣ ΒΛΑΒΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

συναδέλφισσά μας από το κτίριο του Μοσχάτου απολύθηκε λόγω των πολλών αναρρωτικών αδειών που έπαιρνε καθώς αντιμετώπιζε επίπονο θέμα υγείας. Τέτοια ήταν η σύσταση που της έγινε από τη διοίκηση πριν ενάμιση μήνα, να μειώσει τις αναρρωτικές άδειες αλλιώς θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες…

Το χοντραίνει η εργοδοσία της Cosmote-evalue με την όλο και πιο απαράδεκτη αντιμετώπισή της στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους μας. Η υγεία μας μπαίνει όλο και περισσότερο στο ντορβά κάτω από την αφόρητη ένταση της δουλειάς χωρίς μέτρα που να προστατεύουν τον οργανισμό μας, χωρίς να τηρούνται ούτε τα πιο στοιχειώδη όταν κάποιος από εμάς δυσφορεί ή λιποθυμά την ώρα της δουλειάς.

Το παραπάνω κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας συνέβη ενώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με λιποθυμικά επεισόδια συναδέλφων μας από την ένταση της δουλειάς και την πίεση για να βγουν οι στόχοι, ενώ στη συνέχεια οι συνάδελφοι – ασθενείς καλούνται μόνοι τους να βρουν λύση για το πώς θα μετακινηθούν για να φτάσουν στο σπίτι τους, με δική τους ευθύνη, αν θα πληρώσουν ταξί, αν θα χάσει το μεροκάματο το μέλος της οικογένειάς τους που θα έρθει άρον άρον να τους πάρει από το κτίριο για να τους μεταφέρει στο σπίτι τους, καλούνται να κρίνουν μόνοι τους αν θα πάνε να κάνουν εξετάσεις, αν θα τους δει γιατρός. Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Παρά τη γενική κατακραυγή και τις παρεμβάσεις που συνεχώς κάνει το σωματείο μας, η διοίκηση είναι κάθετη στη μεταφορά των συναδέλφων σε νοσοκομείο ώστε να γίνουν εξετάσεις και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αυτό έγινε το προηγούμενο διάστημα στο κτίριο της Αθηνάς όπου συναδέλφισσά μας μετά από λιποθυμικό επεισόδιο αφέθηκε μόνη της να γυρίσει στο σπίτι της με αποτέλεσμα το χάσιμο χρόνου στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματός της. Πρόσφατα στο κτίριο του Κεραμεικού, δόθηκε η κατεύθυνση σε ημιλιπόθυμη εργαζόμενη να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό που την παρακολουθεί ώστε… να της γράψει αναρρωτική άδεια, τη στιγμή που η εταιρία είναι υποχρεωμένη να έχει γιατρό εργασίας ο οποίος πρέπει να έχει το ιστορικό όλων μας, να καταγράφει όσα περιστατικά συμβαίνουν και φυσικά να γράφει και αναρρωτική άδεια ειδικά μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Όλα αυτά δεν γίνονται για να μην υπάρχει σχεδόν καμία καταγραφή όσων σοβαρών περιστατικών συμβαίνουν μέσα στο χώρο δουλειάς, ώστε η εταιρία να μην πληρώνει ούτε ευρώγια τις ανάγκες μας σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, γιατρό εργασίας σε όλα τα κτίρια και όλες τις βάρδιες, σε μέτρα απέναντι στην εντατικοποίηση της δουλειάς και αλλαγή πόστου όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο μετά από χρόνια δουλειάς στο ακουστικό ή για προστασία από το άγχος και άλλους επιβλαβείς παράγοντες που δημιουργεί το αντικείμενο της δουλειάς μας.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΗΣ ΒΛΑΒΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ AWARDS

Δεν είναι τυχαίο που σε όλη την Ελλάδα τα εργατικά ατυχήματα δίνουν και παίρνουν με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών, με αποτέλεσμα το σακάτεμα μέχρι και τους θανάτους εργαζομένων, όπως στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στους διανομείς, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα ξενοδοχεία ως θυσία για την τουριστική ανάπτυξη. Στους χώρους μας δεν είναι μικρότερο το πρόβλημα. Σακατευόμαστε λίγο λίγο με την πάροδο του χρόνου από την ένταση της δουλειάς και την πίεση, αφού το πρόβλημα με τις επαγγελματικές παθήσεις είναι τεράστιο που πρέπει να διεκδικήσουμε την αναγνώρισή τους.

Συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε ούτε με τις λιποθυμίες, ούτε με τις κωφώσεις, ούτε με τις βλάβες στις φωνητικές χορδές, ούτε με τα μυοσκελετικά, ούτε με τις κρίσεις πανικού που δίνουν και παίρνουν από την πίεση. Δεν θα συμβιβαστούμε με το να παρακολουθούμε τη δική μας φθορά για να ανθίζουν τα κέρδη τους. Χρειάζεται οργάνωση του αγώνα γι΄αυτά τα ζητήματα, να ανέβουν οι διεκδικήσεις ώστε να πληρώσουν εργοδοσία και κράτος για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και για πραγματική αναβάθμιση της Υγείας συνολικά με στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Γιατί δεν μας αξίζει από τη μια να μας τσακίζει ο εργοδότης από την εκμετάλλευση και τα κομμένα μεροκάματα και από την άλλη να πεθαίνουμε περιμένοντας το ασθενοφόρο όπως έγινε δεκάδες φορές λόγω των εγκληματικών ελλείψεων, ούτε να πληρώνουμε από την τσέπη μας όλο και περισσότερο για εξετάσεις και νοσήλια.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΕΚΑΒ.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανώσει την πάλη του γύρω από αυτά τα ζητήματα. Τώρα που τελείωσε η προεκλογική περίοδος αρχίζει να ξεδιπλώνεται η επόμενη επίθεση της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, στα φορολογικά, στα εργασιακά, που δεν μπορεί να κρυφτεί από τα διάφορα voucher και pass της φτώχειας. Χρειάζεται οργάνωση εδώ και τώρα μέσα από το σωματείο μας για να τα αντιμετωπίσουμε. Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πρόσφατα έχασαν συνάδελφό τους από εργατικό ατύχημα – έγκλημα, όμως δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Έκαναν την οργή τους δύναμη και οργανωμένα κινητοποιήθηκαν πετυχαίνοντας μέτρα προστασίας μέσα στο χώρο δουλειάς κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να παρθεί τώρα η ξεδιάντροπη απόλυση της συναδέλφισσας λόγω αναρρωτικών! Να σταματήσει η ψευτο-διαχείριση των περιστατικών υγείας και των εργατικών ατυχημάτων από την εταιρία! Δεν θα επιτρέπουμε να παίζονται οι ζωές μας στο βωμό των κερδών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Stop στην πίεση και εντατικοποίηση της δουλειάς, με αύξηση των διαλειμμάτων και του χρόνου απόστασης μεταξύ των κλήσεων. Προσλήψεις προσωπικού σε τμήματα που έχουν μεγάλο φόρτο δουλειάς.
• Γιατρός εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Η εξέταση από το γιατρό εργασίας να είναι ο μοναδικός όρος για την αναρρωτική άδεια για να μην αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας ιδιώτες γιατρούς για τις άδειές μας.
• Αλλαγή πόστου όσων συναδέλφων δουλεύουν πάνω από 5 χρόνια στο ακουστικό, ως όρος για την προστασία της υγείας μας από επαγγελματικές παθήσεις.
• Εργοδοσία και κράτος να πληρώσουν για ασθενοφόρο που θα υπάρχει μόνιμα έξω από τα μεγάλα κτίρια. Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Πετραλώνων με ιατρικό προσωπικό και να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους χώρους δουλειάς σε κοντινή απόσταση, μεταξύ των οποίων και της Evalue στον Κεραμεικό.
• Πραγματική λειτουργία Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας – να σταματήσει η αδράνεια και ο εκφυλισμός που επιβάλλουν στις Επιτροπές οι συμβιβασμένες πλειοψηφικές δυνάμεις για λογαριασμό της εργοδοσίας.