ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Καθημερινά αναδεικνύεται η ανάγκη οργανωμένου αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους στην evalue που να κατοχυρώνει πραγματικές αυξήσεις στο μισθό και να καλύπτει τις ανάγκες μας. Κάτω από το βάρος της ανυπαρξίας συγκροτημένων δικαιωμάτων, για άλλη μια φορά μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό σε δεκάδες εργαζόμενους στα τμήματα των πωλήσεων όπου ενημερώνονται για όλο και πιο δύσκολες προϋποθέσεις ώστε να βγάζουν τα μπόνους παραγωγικότητας και να συμπληρώσουν τον πενιχρό μισθό που παίρνουμε.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη αλλά και τη συνολική ανασφάλεια που υπάρχει καθώς τα βγάζουμε όλο και πιο δύσκολα πέρα, χρειάζεται να μπει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας η αύξηση στο μισθό μας ως συλλογικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους μας και ανεξάρτητα από στόχους παραγωγής, ώστε κανείς να μην είναι σε θέση να παίζει με τα μισθολογικά δικαιώματα, να μειώνει δεδουλευμένα. Τα μπόνους παραγωγικότητας για παράδειγμα είναι ένα μικρό μέρος από τα δεδουλευμένα μας, δεν είναι χάρη όπως το παρουσιάζουν ορισμένοι, είναι βγαλμένα από το δικό μας ιδρώτα που αποδίδονται όμως ξεκομμένα από το μισθό ως “δουλειά με το κομμάτι” ώστε να εντατικοποιείται η δουλειά μας και να απογειώνεται η εκμετάλλευση.

Αυτή η λειτουργία είναι καθεστώς στα έργα των πωλήσεων εδώ και χρόνια και το σωματείο μας έχει αναδείξει αυτή την άθλια κατάσταση. Είναι όμως εξοργιστικό, σε συνθήκες χειρότερες από πριν για τη ζωή μας, που όσο και να λιώνουμε στη δουλειά ο μισθός μας εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, μαζί και την αύξηση – κοροϊδία της κυβέρνησης σε λίγο καιρό, οι άνθρωποι των εργοδοτών να αξιοποιούν ξεδιάντροπα αυτή την κατάσταση που ζούμε ώστε να πετυχαίνουν το συμφέρον τους: να πατάνε στην ανάγκη μας για να μας ξεζουμίζουν μέχρι τελικής πτώσης για τα κέρδη των ομίλων.

Αυτό εκφράστηκε και στο κτίριο του Κεραμεικού όπου manager σε στοίχιση με τα συμφέροντα της εταιρίας, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί -ή να καταστείλει- τις δίκαιες αντιδράσεις είπε κυνικά ότι τα μπόνους δεν υπάρχουν σε καμία σύμβαση -άρα μη ζητάμε και πολλά- και ότι μάλιστα εισηγήθηκε στην εταιρία να τα πληρωνόμαστε αυτά μόνο όταν έχει πιαστεί το 100% του στόχου. Δηλαδή ζητά κιόλας από την εταιρία να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του φασόν, όταν είναι στο 100% της κερδοφορίας της! Προσπάθησε μάλιστα να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους απευθυνόμενος στη γραμματέα του σωματείου μας και απειλώντας τη ότι αφού μιλάει “δημόσια” για εργασιακά ζητήματα θα εξεταστεί περισσότερο η ποιότητα της δουλειάς της!

Μάλλον ο εν λόγω manager μπέρδεψε τον Απρίλη του 2023 με τον Απρίλη του 1967 γι΄ αυτό και η νύξη του για το δημόσιο λόγο. Κάτι τέτοια δείχνουν ότι η εταιρία ενοχλείται από την οργανωμένη έκφραση μέσα από το σωματείο μας και θέλει ανοργάνωτους τους εργαζόμενους για να τους ξεζουμίζει στη δουλειά. Όμως είναι ντροπή και ασέλγεια οι άνθρωποι της διοίκησης να μιλούν, όντας και περιχαρείς, για κόψιμο μισθού έστω και με τη μορφή μπόνους, σε εργαζόμενους που μένουν άφραγκοι από τις 10 του μήνα, που μετράνε τα κέρματα για να πάρουν γάλα στα παιδιά τους, σε εργαζόμενους που το αν ή πόσο θα σιτίζονται το μήνα εξαρτάται από το αν θα βγάλουν μπόνους!

ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΑΤΩ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά πού μας έχουν φέρει όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, που ξήλωναν εργατικά δικαιώματα, μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έραβαν το αντεργατικό κοστούμι της βαθιάς εκμετάλλευσης, με τις ατομικές συμβάσεις, την επινοικίαση, την εργασιακή ζούγκλα μέσα στους χώρους δουλειάς για λογαριασμό των ομίλων. Με τον αγώνα μας για σύγχρονα δικαιώματα μπορούμε να τιμωρήσουμε όσους έβαλαν το χέρι τους σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε και να πετύχουμε σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη αλλά και οι εργατικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΄Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ ΜΑΣ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

• Κατάργηση της επινοικίασης – μετατροπή όλων των συμβάσεων σε cosmote evalue.
• Ουσιαστική αύξηση στο μισθό ΤΩΡΑ.
• Αναγνώριση των τριετιών όλων των συναδέλφων.
• Μέτρα προστασίας από την εντατικοποίηση της δουλειάς.
• Επίδομα ακουστικού, αναγνώριση ειδικότητας τηλεφωνητών.