ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14/10 ΣΤΟ ΕΚΑ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι, ο λαός συνολικά βιώνουμε την ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα της αντεργατικής – αντιλαικής πολιτικής και τις σκληρές επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα της ζωής μας. Αποκορύφωμα αποτελεί το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη που φέρνει καίριο πλήγμα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και το αίμα της εργατικής τάξης.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να μας τα παρουσιάσουν ως εκσυγχρονισμό, ως απαραίτητα για τους εργαζόμενους στην νέα εποχή που αλλάζει αλλά η πραγματικότητα τόσο στον κλάδο όσο και στην Cosmote e-value καταρρίπτει ηχηρά αυτή την απατηλή επιχειρηματολογία. Χρειάζεται να αναλογιστούμε:
• Είναι άραγε σύγχρονη η πρόταση της Cosmote e-value να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σπαστό ωράριο που σημαίνει δουλειά όλη μέρα, όπως, όποτε και από όπου θέλει η εργοδοσία, εφαρμόζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον νόμο Χατζηδάκη;
• Είναι σύγχρονο να υπάρχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας, 6ωρη απασχόληση, επικοινιαζόμενη εργασία; Συγκριμένα, σε έργα στο Γαλάτσι είναι τέτοιο το θράσος τους όπου team leader έστειλε mail σε εργαζόμενους λέγοντάς τους να κάνουν υπερωρίες, μαλώνοντας όσους δεν κάνουν και θυμίζοντας τους ότι τον χρόνο που γλιτώνουν από τις μετακινήσεις (λόγω τηλεργασίας) μπορούν να τον διαθέσουν σε υπερωριακή απασχόληση για να «τρέχει» καλύτερα το έργο χωρίς αναμονές. Θυμίζουμε ότι στα συγκεκριμένα έργα είναι καθεστώς οι υπερωρίες οι οποίες μάλιστα ειδικά το τελευταίο διάστημα είχαμε καταγγελίες ότι αργούν μέχρι και 4 μήνες να αποδοθούν. Καταγγέλλουμε την στάση της εργοδοσίας που πιέζει με κάθε μέσο τους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες. Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην κάνει υπερωρίες σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί και να καταγγείλει κάθε τέτοιο περιστατικό πίεσης και τρομοκράτησης στο σωματείο.
• Μήπως είναι σύγχρονη η παγίωση της τηλεργασίας που παρουσιάζεται ως προνόμιο από την εργοδοσία αλλά για τον εργαζόμενο σημαίνει να είναι αποκομμένος από τον χώρο δουλειάς του, από τους συναδέλφους του, να επωμίζεται όλα τα βάρη, πόσο μάλλον το επόμενο διάστημα που η αύξηση της τιμής του ρεύματος, η ανάγκη για θέρμανση θα είναι απρόσιτα με τους μισθούς πείνας που αμειβόμαστε.
• Είναι σύγχρονο τελικά υπάρχουν ατομικές συμβάσεις, επινοικιαζόμενη εργασία, κάθε εργαζόμενος να είναι μόνος του και εκτεθειμένος απέναντι στην εργοδοσία αντί να υπάρχει Σ.Σ.Ε που θα εξασφαλίζει μισθούς και δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο πώς η εργοδοσία στο κτήριο του Κεραμεικού πατώντας στις άθλιες εργασιακές σχέσεις, προσβλέποντας και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα από μία σειρά επιδοτήσεις, ασκεί σφοδρό πόλεμο με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους και τους προτρέπει να παραιτηθούν.

Φαίνεται ότι η εργοδοσία υπολογίζει σαν κόστος το καθετί που μας έχει απομείνει, από το πόσες τριετίες έχουμε, πόσες γονικές άδειες δικαιούμαστε, μέχρι το αν αντέχουμε ή όχι στην πίεση και την εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω φυσικής ηλικίας ή λόγω προβλημάτων υγείας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει αυτή τη βαρβαρότητα να καταγγείλει στο σωματείο μας τέτοιες πρακτικές και να μη δεχτεί παραίτηση αλλά οργανωμένα να απαντήσουμε ώστε οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας να μην περάσουν.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτό το μαύρο-μέτωπο κυβέρνησης-εργοδοσίας μπορούμε να σηκώσουμε ανάστημα μέσα από την συμμετοχή και την οργανωμένη δράση όλων των εργαζόμενων από τις γραμμές του σωματείου μας.
Σύγχρονο σήμερα για τον εργαζόμενο είναι οι κατακτήσεις που μπορεί να πετύχει μέσα από τον δρόμο του αγώνα σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι μεγάλη η παρακαταθήκη των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το ταξικό εργατικό κίνημα μέσα από το οποίο εκφράστηκε η εναντίωση της πλειοψηφίας των εργαζομένων απέναντι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στο σύνολο αυτής της πολιτικής.

Ζωντανό και ελπιδοφόρο παράδειγμα για την δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι είναι η νικηφόρα μάχη των εργαζομένων στην εταιρία e-food που έσπασαν στην πράξη της εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, που με την πάλη τους κατάργησαν την εποινικιαζόμενη εργασία και συνεχίζουν μαχητικά για την εξασφάλιση και των υπόλοιπων δικαιωμάτων τους.

Αλλά και το δικό μας παράδειγμα των εργαζόμενων στην Cosmote Evalue που με τη στάση τους αρνήθηκαν να δουλέψουν σπαστό ωράριο με τηλεργασία και ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω αυτή την οδηγία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Cosmote e-value να συμπορευτούν μαζί μας, να γραφτούν στο σωματείο, να ενισχύσουν τον αγώνα ώστε ο νόμος Χατζηδάκη και το σύνολο των αντεργατικών νόμων να πεταχτούν στα σκουπίδια, για την διεκδίκηση Σ.Σ.Ε και των σύγχρονων δικαιωμάτων μας.

Συμμετέχουμε στην σύσκεψη του σωματείου μας την Πέμπτη 14/10 στο ΕΚΑ(3η Σεπτεμβρίου και Μάρνης)

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ