7 ΑΠΡΙΛΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Το σωματείο μας χαιρετίζει τους υγειονομικούς σε όλη την χώρα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της υγείας του λαού χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας και αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας σε υγειονομικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές.
Στηρίζουμε την πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας την Τρίτη 7 Απρίλη ώστε να ακουστούν πιο δυνατά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των υγειονομικών που αφορούν όλους μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Όλοι οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού που εξελίσσεται και στην χώρα μας. Την ίδια στιγμή είναι πολύ γνώριμα αυτά που ζούμε στο πετσί μας διαχρονικά ως αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν υπηρετήσει η Ε.Ε και όλες οι κυβερνήσεις.
Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και οδηγεί διαχρονικά στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω της συνεχής υποχρηματοδότησης και με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αποκαλύπτεται ακόμα πιο έντονα η γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας που καλείται να καλύψει τις ανάγκες της υγείας του λαού τόσο σε συνθήκες επιδημίας ή μη και στην χώρα μας αλλά και παγκόσμια.
Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών που ακολουθούνται όταν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία,  η Ισπανία στον 21ο αιώνα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχει προχωρήσει όσο ποτέ οι θάνατοι ανέρχονται σε χιλιάδες και οι υγειονομικοί καλούνται να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει λόγω των τραγικών ελλείψεων.

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Απαιτούμε:

 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστων έμπειροι επιστήμονες.
 • Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
 • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
 • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας.
 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην ατομική ευθύνη, την έχει ανάγει στον κύριο καθοριστικό παράγοντα, επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει για την απαραίτητη πρώτα από όλα κρατική ευθύνη και τις ελλείψεις στην δημόσια υγεία και ρίχνει το βάρος στην επόμενη μέρα της οικονομίας.
Είναι επίσης γνώριμη η πικρή πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός που καλούνται κάθε φορά είτε σε φάση κρίσης η ανάπτυξης να πληρώσουν τα σπασμένα.
Είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να στηριχτούν οι μεγάλοι όμιλοι και η στήριξη αυτή πατά πάνω στην μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την σημερινή κατάσταση  και περνά σειρά μέτρων που τα βαφτίζει προσωρινά αλλά ήρθαν για να μείνουν καθώς αποτελούν πάγιες αξιώσεις των εργοδοτών.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι

Η πραγματικότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας και συνολικά είναι χαρακτηριστική.
Από την μία 40.000 απολύσεις σημειώθηκαν από τις πρώτες μέρες, αναστολή συμβάσεων, αναγκαστικές άδειες, παραπάνω ελαστικοποίηση του ωραρίου και εντατικοποίηση ενώ από την άλλη είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες των εργαζόμενων για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Στον Όμιλο ΟΤΕ η εφαρμογή της τηλεργασίας για την πλειοψηφία του προσωπικού όχι μόνο απαλλάσσει την εργοδοσία από το κόστος για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων στους χώρους δουλειάς αλλά έχει μεταφέρει την πίεση και τις απαιτήσεις της δουλειάς στα σπίτια των εργαζομένων που έχουν διαθέσει τα δικά τους μέσα και εξοπλισμό για τις λειτουργίες της επιχείρησης. Η εργοδοσία απαιτεί εμμέσως πλην σαφώς να κλειδαμπαρώσουμε τα παιδιά μας, την οικογένειά μας και τις ανάγκες τους, ειδικά τώρα που έχουν επιβληθεί οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, ώστε να μην υπάρχει θόρυβος και χαλάει η εικόνα της εταιρίας λες και το λαϊκό σπίτι είναι κάποια βίλλα.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεκδικούμε:

 • Η μορφή της τηλεργασίας να εφαρμοστεί πάρα μόνο για το διάστημα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού.
 • Παροχή από την εργοδοσία σε όλους τους εργαζόμενους όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και απαλλαγή από τα πάγια έξοδα σύνδεσης στο ίντερνετ για το διάστημα της τηλεργασίας.
 • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
 • Την αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ