8Η ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
17:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

164 χρόνια έχουν περάσει από την απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης οι οποίες συγκρούστηκαν με τα αφεντικά και τις κρατικές δυνάμεις καταστολής για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Η αιματηρή αυτή απεργία αποτέλεσε σημαντική στιγμή στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Σήμερα, οι εργαζόμενες και οι γυναίκες της βιοπάλης, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκονται αντιμέτωπες οι ίδιες και οι οικογένειές τους με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να έχει μετατραπεί σε “μιας νόσου”, υποστελεχωμένο και τους υγειονομικούς να δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό. Οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία μετατρέπονται σε χώρους διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει αντεργατικά μέτρα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα δουλεύει μέχρι 10 ώρες την ημέρα και τις υπερωρίες θα τις «πληρώνεται» με ρεπό κάποια στιγμή στο μέλλον, εκπληρώνοντας για άλλη μια φορά έναν πάγιο πόθο των εργοδοτών. Εμείς οι γυναίκες τόσο στην Εvalue όσο και σε όλο τον κλάδο έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τι θα πει ευελιξία και ελαστικές μορφές εργασίας. Τώρα στις πλάτες μας προστίθεται και η τηλεργασία που μας την πλασάρουν ως ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ως προστασία από την πανδημία. Μας θέλουν να δουλεύουμε απομονωμένες στους 4 τοίχους του σπιτιού, ευάλωτες στην τρομοκρατία της εργοδοσίας με την απειλή της απόλυσης εάν δεν πιαστούν οι στόχοι (warning letters).

Το πρότυπο που φτιάχνουν για εμάς είναι να δουλεύουμε εξοντωτικά και ταυτόχρονα να μαγειρεύουμε, να φροντίζουμε το νοικοκυριό, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους στη λογική “τα κάνω όλα και συμφέρω”. Βολεύει φαίνεται κυβέρνηση και εργοδότες η γυναίκα να έχει την ατομική ευθύνη για όλα χωρίς να υπάρχει ίχνος κοινωνικής μέριμνας και στήριξης και ταυτόχρονα οι εργοδότες να την ξεζουμίζουν περισσότερο, να αυξάνουν το χρόνο εργασίας και το φόρτο δουλειάς με την τηλεργασία. Μας θέλουν να δουλεύουμε ακόμα και άρρωστες με κορωνοιό, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενες στο σωματείο μας. αφού η δικαιολογία είναι πλέον ότι δουλεύουμε από το σπίτι. Τέτοιο μέλλον μας ετοιμάζουν και για να τους βγει αληθινό φέρνουν νομοσχέδιο που θα βάζει εμπόδια στη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαντάμε με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας!

Σήμερα η γυναίκα της εργατική τάξης μαζί με τον άντρα πρέπει να πολεμήσουν ενάντια σε κάθε μορφή βίας, κομμάτι της οποίας είναι αυτή που ζούμε καθημερινά και με τη βούλα του νόμου, που είναι η εργοδοτική βία στους χώρους δουλειάς. Αυτή η μάχη θα κερδίζεται καθημερινά όσο σπάει η τρομοκρατία με οργάνωση στο σωματείο, όσο προτάσσουμε και διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας σε ΣΣΕ στο ύψος των συγχρόνων αναγκών, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, Υγεία και κοινωνική μέριμνα με ευθύνη του κράτους για όλες τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Η μόνη “ασπίδα προστασίας” μας, οι συλλογικοί μας αγώνες.

Το αγωνιστικό μήνυμα της ιστορικής επετείου της 8ης Μάρτη, φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση. Κόντρα στις λογικές του ατομικισμού, της ατομικής ευθύνης που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδότες, επιλέγουμε τον οργανωμένο αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

ΤΩΡΑ πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία
• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, Internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
• Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
• Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
• Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
• Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
• Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Τη Δευτέρα 8 Μάρτη:

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση μαζί με Ομοσπονδίες – Εργατικά Κέντρα – την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ),το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), στις 5.30μμ, στα Προπύλαια.

Συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) από τις 12.00-15.00.