LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΣΤΙΣ 18/11 6:00MM ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

(AΓ.ΦΙΛΟΦΕΗΣ 5Β, ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και τα – όχι και τόσο – νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή αποδεικνύουν ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν βρίσκεται η ενίσχυση του συστήματος υγείας και των υποδομών αυτών που μπορούν να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Αντιθέτως, στην πρώτη γραμμή των κριτηρίων της είναι η αντοχή της οικονομίας, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων.

Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που όλους τους προηγούμενους μήνες αντί να θωρακίσει το σύστημα υγείας, έδινε ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξόπλισε την εργοδοσία με μια σειρά διευκολύνσεις για να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να επιτίθεται στους εργαζόμενους, αντί να κάνει αυστηρούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς που εξελίχθηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Με αποκλειστικό γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας, προτίμησε να αφήσει τα σχολεία στο έλεος τους με 25 μαθητές ανά τάξη και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βράζουν από συνωστισμό. Και τώρα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, επέβαλε νέο lockdown ξεκαθαρίζοντας ότι τον χρόνο που θα κερδίσουμε τον Νοέμβρη, θα τον “εξαργυρώσουμε” για να κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα και να ανέβει ο τζίρος των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Τα παραπάνω μέτρα μαζί με αυτά που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι στο στόχαστρό τους έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, σε συνέχεια των γερών βάσεων που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και με την σύμπνοια των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα το οποίο περιλαμβάνει: Νομοθέτηση 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες που υποτίθεται θα ισοφαρίζονται σε βάθος εξαμήνου με μείωση ωρών ή ρεπό, επέκταση της δουλειάς και την Κυριακή, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη σχετική λίστα. Προσπαθούν να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω, δηλαδή πίσω και από την κατάκτηση του 8ώρου των εργατών του Σικάγο το 1886. Και για να εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους προχωρούν σε μέτρα και ρυθμίσεις που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, φέρνουν νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων και επιβάλλουν ηλεκτρονική ψήφο.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Στο σωματείο μας από την ίδρυση του βιώσαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει επίθεση στην συνδικαλιστική δράση. Από τις πρώτες εκλογές εργοδοσία μαζί με τους βαστάζους τους στην ΟΜΕ – ΟΤΕ προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους λέγοντας ότι οι εκλογές είναι παράνομες, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να γράφουμε εργαζόμενους από τρίτες εταιρίες με σκοπό να μη γίνουν οι εκλογές, να μην έχουμε οι εργαζόμενοι σωματείο. Δεν τα κατάφεραν!
Αυτή την επίθεση βιώνουμε κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς. Πρωτοπόρα μέλη του σωματείου μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας επειδή τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, έρχονται αντιμέτωποι με συστάσεις, παρατηρήσεις, warning letters για να συμμορφωθούν με τελευταίο παράδειγμα την επίθεση της εργοδοσίας σε μέλος του ΔΣ του σωματείου μας.
Το βιώσαμε πρόσφατα στην παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Κεραμεικού για να ληφθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπου μας περίμενε από το πρωί η αστυνομία, όπως και σε κάθε άλλη κινητοποίηση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε τι θα πει «εκσυγχρονισμός» στην εργασία και στα δικαιώματα μας. Εκσυγχρονισμός για τους εργοδότες σημαίνει δουλειά όταν, όπου, όπως και όσο σε χρειάζονται.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται και η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που επιτρέπει στους εργοδότες να αυξομειώνουν τον χρόνο εργασίας και να τον προσαρμόζουν στις εκάστοτε ανάγκες της παραγωγής.

Αυτό κάνουν στα καταστήματα, αυτό προσπάθησαν να κάνουν και πριν κάποιους μήνες στην τεχνική εξυπηρέτηση όταν πρότειναν στους εργαζόμενους να δουλεύουν σπαστό ωράριο, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση και μάλιστα το παρουσίαζαν και ως διευκόλυνση!

Κατά τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται και η τηλεργασία. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που εργαζόμενοι είναι όλη μέρα πάνω από ένα laptop, προσπαθώντας να “βολέψουν” παιδιά, δουλειά και σπίτι μέσα στο 24ωρο διαχέοντας τον επαγγελματικό χρόνο μέσα στον προσωπικό με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διακρίνουν πόσος χρόνος μέσα στην ημέρα τους ανήκει.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ -ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 18/11 στις 6.00μμ
στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β Σύνταγμα)
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ στα ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Προσλήψεις μόνιμου όλων των ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κλίνες ΜΕΘ, δωρεάν μαζικά τεστ στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και στο λαό.
  • Κονδύλια για στόλο στα ΜΜΜ. Εδώ και τώρα πύκνωση των δρομολογίων προσλήψεις οδηγών μόνιμου προσωπικού
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων
  • Κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν τώρα το κόστος για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής κατοχυρωμένους με ΣΣΕ. Βγαίνουμε μπροστά με όρους διεκδίκησης με βάση και το σχέδιο της ΣΣΕ που καταλήξαμε οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευσή μας. Αυξήσεις στους μισθούς. Όχι στην σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας της εργασίας. Όχι στην ενοικιαζόμενη εργασία, στα 4ωρα, 6ωρα.
  • Να μην περάσει η καταστολή, στα σχέδια για την αλλαγή στις εργατικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, του εργατικού λαϊκού κινήματος.
  • Να πετάξουμε στα σκουπίδια τα πορίσματα των σοφών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εμείς παλεύουμε να είναι για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Για την προστασία των σπιτιών μας, τα οποία βάζουν στο στόχαστρο τραπεζίτες και μονοπώλια με το νέο πτωχευτικό κώδικα. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Οργανώνουμε δράσεις σε χώρους δουλειάς, παίρνουμε πρωτοβουλίες:
  • Στις 17 Νοέμβρη, διαδηλώνουμε για τα επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου “έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας.
  • Στις 19 Νοέμβρη, για την εξασφάλιση τακτικών συγκοινωνιών και με ασφάλεια μαζικών μεταφορών, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και άμεση αγορά οχημάτων και συρμών, κρατική χρηματοδότηση για επισκευή των χαλασμένων και επίταξη των ιδιωτικών μέσων