OΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
9/6 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και η διεκδίκηση μέτρων ενάντια στην ακρίβεια είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Σήμερα η επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημά μας με τις αυξήσεις στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, σε είδη βασικής διατροφής σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας που εξανεμίζονται από την αρχή του μήνα, οι εξελίξεις με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, με την απελευθέρωση της Ενέργειας, την πράσινη μετάβαση και τους αντεργατικούς νόμους από όλες τις κυβερνήσεις που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επιδεινώνουν μέρα με τη μέρα τους όρους ζωής μας.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι προσωρινή λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους. Οι νέες θυσίες που μας καλούν να κάνουμε με τις συνεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, το ψωμί και τα τρόφιμα, συνολικά με την ανηφόρα του κόστους ζωής, δεν προορίζονται να είναι μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Μάλιστα βλέπουμε ότι οι εντάσεις κλιμακώνονται συνεχώς ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία, ενώ η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε αυτή την κλιμάκωση. Εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος επιδιώκουν να πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα του πολέμου και της κρίσης τους, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Στους χώρους δουλειάς μας, ολοένα και περισσότερο η εργοδοσία απαιτεί να κάνουμε συνεχώς νέες θυσίες για να αυξάνεται η κερδοφορία του Ομίλου ΟΤΕ. Ενώ το προηγούμενο διάστημα ο Όμιλος ΟΤΕ έδωσε 500 εκ. ευρώ ζεστό χρήμα στους μετόχους, εμείς οι εργαζόμενοι στην Cosmote e-Value, καλούμαστε να δουλεύουμε με μισθό που δεν φτάνει ούτε για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες μας, αντί να απολαμβάνουμε αυτό τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Eν μέσω πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα είμαστε στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον με μόνο μέτρο προστασίας τη μάσκα, με περιστατικά λιποθυμίας χωρίς να υπάρχει γιατρός εργασίας στα κτίρια, με την εργοδοσία να αρνείται να τηρεί μέτρα προστασίας επειδή της είναι κόστος.

Καλούμαστε να δεχόμαστε όρους και πολιτικές για την τηλεργασία που μετακυλίουν πάνω μας το κόστος σε ρεύμα, εξοπλισμό, εργονομία, ακόμα και την ευθύνη για εργατικά ατυχήματα και την τήρηση του ωραρίου, για να βγαίνει αυτή η τεράστια κερδοφορία του ομίλου. Καλούμαστε να δεχόμαστε οποιαδήποτε αντεργατική μεθόδευση πάνω στα ήδη διαλυμένα δικαιώματα, απολύσεις, επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, σπαστά ωράρια, ανατροπές στον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ

Το πρόβλημα επιβίωσης που βιώνει αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία από εμάς στην Cosmote e-Value είναι υπαρκτό και αντικειμενικό, καθώς η άθλια κατάσταση με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις χτυπάει πιο σκληρά τους χαμηλόμισθους και κακοπληρωμένους. Το σωματείο μας στέκεται έμπρακτα πλάι σε κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει προβλήματα στην επιβίωση του.

Επιβεβαιώνεται αυτό που καιρό πριν έλεγε το σωματείο μας: για να πετύχουμε πραγματικές αυξήσεις στο μισθό ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, απαιτείται μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση και αγώνας που θα επιβάλλει το δίκιο μας και θα υποχρεώσει την εργοδοσία να δεχτεί τα αιτήματά μας, κατοχυρωμένα με

υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους. Απαιτείται να βάλουμε στην άκρη ψεύτικες ελπίδες ότι μπορούν κυβερνήσεις ή εργοδότες να λειτουργήσουν προς όφελος των δικών μας συμφερόντων, τη στιγμή που δουλεύουν ασταμάτητα για να εντείνεται η επίθεση απέναντι σε εναπομείναντα δικαιώματα ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Απαιτείται να αποφασίσουμε ότι μόνο με οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα, με συσπείρωση στο σωματείο μας και πάλη με όλες τις μορφές, μπορούμε να έχουμε πραγματικές κατακτήσεις σήμερα.

Όλα αυτά τα βλέπουμε με απτή απόδειξη να γίνονται πράξη στο λιμάνι του Πειραιά, στην Cosco, όπου οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους αμφισβήτησαν τα «μη» και τα «πρέπει» της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των ανθρώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και κατάφεραν να υποχρεώσουν την εργοδοσία να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στο μισθό, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και Επιτροπή υγείας και ασφάλειας θα υποχρεώνει στην τήρηση των μέτρων.

Χρειάζεται κι εμείς να δυναμώσουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ. Και αυτή τη μάχη δεν την δίνουμε μόνοι μας. Το σωματείο μας από την ίδρυσή του συσπειρώνεται και  συντονίζει τη δράση του και με άλλα σωματεία, μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο μέτωπο εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών, που από την ίδρυση του, πριν 23 χρόνια, παλεύει για την ενότητα όλων των εργαζόμενων, ενάντια στην αδικία, στην εργοδοτική και κρατική καταστολή, την εκμετάλλευση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Επιδιώκουμε μέσα από τη Γενική μας συνέλευση να συζητήσουμε τη συμβολή μας στη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιούνη, να κάνουμε δική μας υπόθεση την προετοιμασία της συμμετοχής στη Σύσκεψη, με στόχο αυτή να αποτελέσει σταθμό για την οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης των εργαζόμενων, της κοινής δράσης μας με σωματεία σε όλη τη χώρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Cosmote – Evalue.
  • Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς.
  • Πραγματικές αυξήσεις στο μισθό -κατώτατος μισθός 825 ευρώ κατοχυρωμένος σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους
  • Μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας. Αραίωση των ορόφων ως ελάχιστη προστασία από τον κορονοϊός και από το θόρυβο
  • Stop στην εντατικοποίηση της δουλειάς – δεν ανεχόμαστε να φεύγουμε από τη βάρδια μας εξαντλημένοι ή μισολιπόθυμοι
  • Γιατρός εργασίας σε όλες τις βάρδιες
  • Πρόληψη και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών
  • Προστασία της μητρότητας και της πατρότητας.
  • Σταθερό πρόγραμμα εργασίας ως όρο για την προστασία της οικογενειακής και προσωπικής μας ζωής. Πρωινές βάρδιες στους συναδέλφους μας που είναι γονείς.
  • Για όσο ισχύει η τηλεργασία, να αναλάβει το κόστος της η εργοδοσία. Καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλειάς μας μέσω της τηλεργασίας. Η τηλεργασία να είναι εθελοντική – επιστροφή στους χώρους δουλειάς με τήρηση ανθρώπινων συνθηκών και μέτρα προστασίας σε όλες τις πλευρές της ζωής μας
‘Ολοι στη Συνέλευση του σωματείου μας 9/6 στις 18:00 στο ΕΚΑ για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα μας, για το πως θα οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας για να βελτιώσουμε τους όρους και συνθήκες εργασίας.