Εισήγηση:
Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκ μέρους της προσωρινής διοίκησης του σωματείου σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεκάδες συνάδελφοι μπήκαμε μπροστά και πήραμε την απόφαση να  ιδρύσουμε το πρώτο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στη Cosmote E-value, το δικό μας σωματείο. Ένα σωματείο που από την ίδρυσή του κάνει πέρα τους διαχωρισμούς που επιβάλλει  η διοίκηση και σιγοντάρει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ένα σωματείο που από την ίδρυσή του πάει κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό, στην λογική που καλλιεργείται ότι τίποτα δεν γίνεται, κόντρα σε εργοδοσία και όλες εκείνες τις δυνάμεις στο κίνημα που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι να λέμε και ευχαριστώ.

Τώρα μπροστά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, και στις εκλογές, το σωματείο μας χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο με νέα μέλη, να κρατήσει τον αγωνιστικό και ταξικό του προσανατολισμό, να παραμείνει σωματείο που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι «ουρά» ή «εργαλείο» της εργοδοσίας, των εργοδοτικών ενώσεων, των αντεργατικών κυβερνήσεων. Αυτό πρέπει να αποφασίσουμε και σήμερα μέσα από την γενική μας συνέλευση.

Συνάδελφοι,

Οι συνθήκες που σήμερα κάνουμε την συνέλευση μας είναι δύσκολες για το σύνολο της εργατικής τάξης. Στα 10 χρόνια της κρίσης οι εργαζόμενοι και στην Cosmote – Evalue βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση. Χτυπήθηκαν δικαιώματα χρόνων για να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κερδοφορία τους. Όλες οι κυβερνήσεις και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησαν ένα τεράστιο αντεργατικό – αντιλαϊκό οπλοστάσιο, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για την εργοδοσία. Νόμοι που επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ενοικιαζόμενη εργασία, η ρύθμιση του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας, η αύξηση του αφορολόγητου.

Αφού μας χαντάκωσαν τώρα μας πουλάν το παραμύθι για την μεταμνημονιακή εποχή, την περίοδο της ανάπτυξης που έρχεται για όλους. Ταυτόχρονα οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ, ζητάνε νέες θυσίες για να διατηρηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Το αντεργατικό αυτό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί δεν άλλαξε μετά και την τυπική λήξη των μνημονίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πανηγύρι που έχουν στήσει για τις αυξήσεις στους μισθούς τώρα στη  νέα αυτή εποχή. Τι μας λένε; Ότι θα αυξηθεί ο μισθός. Πέρα από το γεγονός ότι οποιαδήποτε αύξηση και αν δοθεί θα είναι πολύ πίσω από αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, αυτή θα εξανεμιστεί αφού ταυτόχρονα αλλάξει – αυξάνεται και το όριο για το αφορολόγητο. Δηλαδή αυτά που θα μας δώσουν από την μία τσέπη θα μας τα πάρουν πάλι πίσω με την μορφή φόρων. Ταυτόχρονα πάγιο αίτημα των εργοδοτών που βαδίζει προς υλοποίηση είναι η μείωση των εισφορών τους στα ταμεία, που σημαίνει ότι οι εργοδότες πάλι βγαίνουν κερδισμένοι.

Συνάδελφοι,

Όλο αυτό το αντεργατικό και αντιλαϊκό οπλοστάσιο που περιγράψαμε παραπάνω έρχεται να αξιοποιήσει και το ΟΤΕ, οξύνοντας την επίθεση στα δικαιώματά μας υπηρετώντας έτσι τον στρατηγικό του στόχο που δεν είναι άλλος από την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.  Άλλωστε και η κυβέρνηση δικές τους εντολές εκτελεί. Η δανεική εργασία έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο, οι εργολάβοι αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο κομμάτι έργων, η καταστρατήγηση όρων ακόμα και υπογεγραμμένων ΣΣΕ είναι καθημερινή.

Η εταιρία κάνει ότι περνάει από το χέρι της να μας πείσει ότι «είμαστε μια οικογένεια», για να μοχθούμε καθημερινά για τα δικά της κέρδη. Χρησιμοποιεί χιλιάδες τρόπους για να μας διαχωρίσει με τις διαφορετικές συμβάσεις, ωράρια, μισθούς, «παροχές». Καλλιεργεί ανάμεσά μας την ατομική λύση, το “άμα είσαι καλός θα εξελιχθείς”, ώστε να κοιτάει ο καθένας τη «πάρτη» του και όλοι να «ξεζουμίζονται» για τα κέρδη της εταιρίας.

Ταυτόχρονα η εντατικοποίηση σε όλη την εταιρία και στον όμιλο χτυπάει «κόκκινο», με τις «αναμονές» εκνευρισμένων πελατών να είναι στα ύψη, τη αυξανόμενη πίεση για να πιαστούν οι στόχοι πωλήσεων, για να δουλεύουμε περισσότερο στη «τρεχάλα»(logout, not-reαdy, hold κτλ), τα 6ημερα των τεχνικών στο πεδίο, τις απολύσεις από καταστήματα, ΤΤΛΠ και αποθήκες.  Ειδικά μετά τη μεταφορά μας στα νέα κτίρια, που ακόμα και βασικά πράγματα όπως μόνιμα γιατρός εργασίας σε όλες τις βάρδιες και μέρες, οι χώροι διαλείμματος, ο θόρυβος στις αίθουσες, οι χαλασμένες καρέκλες, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός, συνολικά οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, δεν είναι αυτονόητα  και αυτό για να «γλιτώσει» η εταιρία λειτουργικά έξοδα.

Και για τον εργοδότη ΟΤΕ και κάθε εργοδότη, οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες που έχουμε θεωρούνται κόστος. Αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ύστερα και από τον ωμό εκβιασμό που προέδρου της εταιρίας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει την Evalue επειδή γίνεται προσπάθεια να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με απύθμενο θράσος δήλωσε ότι υπογραφή σύμβασης στην E Value αυξάνει το κόστος…. Δηλαδή συνάδελφοι, οι ανάγκες μας, η επιθυμία που έχουμε να ζήσουμε καλύτερα και αντίστοιχα με την εποχή μας, τον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζεται από τον εργοδότη ως κόστος. Μιλάνε αυτοί για κόστος, όπου:

 1. Ο μοναδικός τους καημός είναι πως θα χρησιμοποιήσουν όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν για να βγάζουν ακόμα περισσότερα κέρδη και να λιώνουν τους εργαζόμενους.
 2. Έδωσαν μέρισμα στα παράσιτα τους μετόχους 260 εκατομμύρια ευρώ βγαλμένα από την δική μας δουλειά, τον δικό μας κόπο. Κέρδη που έχουν παραχθεί από την δουλειά μας, από τα μυαλά μας, τις φωνές μας, τα χέρια μας, τα καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα που όχι απλά δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή αλλά ούτε καν ξέρουν που πέφτει ο ΟΤΕ και η Evalue.

Συνάδελφοι, η τοποθέτηση αυτή μόνο οργή μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε. Απέναντι βέβαια σε αυτή κατάσταση είτε αυτό λέχθηκε ως εκφοβισμός είτε τελικά γίνει πράξη, εμείς πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από όσα δικαιούμαστε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όχι απλά να διατηρήσουμε την ίδια κατάσταση αλλά να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, των μισθών μας κτλ. Σε καμία περίπτωση να μη μπούμε στην διαδικασία να διαλέξουμε εργοδότη αλλά οργανωμένοι και συσπειρωμένοι τόσο στο επιχειρησιακό μας σωματείο όσο και στο ΣΕΤΗΠ να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα αντίστοιχα της εποχή μας και του πλούτου που παράγoυμε.

Σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Evalue αλλά και στον Όμιλο συνολικότερα έχουν και οι πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ – ΟΤΕ και στα επιχειρησιακά σωματεία. Χρόνια ολόκληρα λειτουργούσαν ως σύμμαχοι της εργοδοσίας, διατηρούσαν τους διαχωρισμούς που επέβαλλε η διοίκηση με τις διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, αρνούνταν να εγγράψουν εργαζόμενους από τρίτες εταιρείες στον ΠΑΣΕ – ΟΤΕ,  με την υπογραφή τους άφησαν έξω από την ΣΣΕ 5.500 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα χρόνια ολόκληρα καλλιεργούσαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους ότι τα μέτρα δεν μας αγγίζουν, ότι είμαστε ασφαλείς στον ΟΤΕ, ότι αν είσαι καλός – αν είσαι υπάκουος – αν σκύψεις λίγο ακόμα το κεφάλι θα γίνεις ΟΤΕτζής . Και να που φτάσαμε σήμερα, ένας νέος  ΟΤΕτζής να παίρνει 600€ μισθό και η Evalue να «κινδυνεύει» να πουληθεί!! Και σα να μην έφταναν όλα αυτά τα χαΐρια, την προηγούμενη εβδομάδα στην συνάντηση με την διοίκηση του ΟΤΕ, υπέγραψαν και δήλωση …. εχεμύθειας! Δηλαδή δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να μην ανακοινώσουν στους εργαζόμενους τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας, δέχτηκαν δλδ οι εργαζόμενοι να βαδίζουν στα τυφλά, να μην προλάβουν, να οργανωθούν να πάρουν τα μέτρα τους μπροστά σε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη. Επιπλέον συνάδελφοι και δε μπορούμε να μην το σχολιάσουμε αυτό, ο ΠΑΣΕ (που την πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ) μπροστά στην εξέλιξη αυτή με την Evalue, αντί να οργανώσει έστω και τώρα τους εργαζόμενους μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη βγάζει ανακοίνωση όπου καλεί…. την κυβέρνηση να… συνετίσει τον ΟΤΕ.  Μια κυβέρνηση όπου:

 1. Ψήφισε και εφάρμοσε εκατοντάδες νόμους που εξαθλίωσαν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να θωρακίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων
 2. Αντιμετωπίζει κάθε δίκαιη αξίωση των εργαζομένων με γκλομπ, χημικά και συλλήψεις. Πρόσφατο το παράδειγμα των εκπαιδευτικών
 3. Δίνει γη και ύδωρ στους εγκληματίες του ΝΑΤΟ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ατελείωτη αμερικανονατοική βάση, που φέρνει προς ψήφιση την συμφωνία των Πρεσπών, όπου βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας μας και του Ελληνικού λαού στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανακατατάξεις.

Αυτή την κυβέρνηση που ζει και αναπνέει για την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας, ο ΠΑΣΕ την εγκαλεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα ήταν συνάδελφοι για γέλια, αν δεν ήταν επικίνδυνοι.

Και είναι επικίνδυνοι συνάδελφοι γιατί έχουν πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο. Παρόλες τις επαναστατικές κορώνες που κραυγάζουν καμιά φορά, αποτελούν μηχανισμό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης μέσα στο κίνημα που προσπαθεί να μας πείσει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουμε με αυτές τις δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα μας. Είναι δυνάμεις που κάνουν κακό, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας σε καμία περίπτωση.

Συνάδελφοι,

Σήμερα ολοκληρώνοντας την συνέλευση μας και πηγαίνοντας προς εκλογές πρέπει να έχουμε ένα πράγμα ξεκάθαρο: τα συμφέροντα μας, οι ανάγκες μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτά των εργοδοτών, όποιος και αν είναι αυτός. Παραθέτω κάποια νούμερα για να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση. Στον ΟΤΕ το 2011 υπήρχαν 11.369 εργαζόμενοι. Το 2015 (παρόλο που εντάχθηκαν οι συνάδελφοι από την oteplus) οι εργαζόμενοι ήταν 8.496. Τα κέρδη του ΟΤΕ το 2011 (προ φόρων) ήταν 560 εκ. και το 2015 άγγιξαν τα 618 εκ. Το «μισθολογικό κόστος» το 2011 ήταν 34% των εσόδων και το 2015 έπεσε το 21,6%.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι τον πλούτο των επιχειρήσεων τον παράγουμε οι εργαζόμενοι και σήμερα ανυποχώρητα, αταλάντευτα διεκδικούμε την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών. Είναι ξεκάθαρο ότι καπιταλισμός και εργατικά δικαιώματα είναι δυο έννοιες που δεν συμβιβάζονται αντίθετα βρίσκονται απόλυτη σύγκρουση. Δεν γίνεται και ο ΟΤΕ να θησαυρίζει και εμείς να ζούμε καλά. Δεν υπάρχει καμία χρυσή τομή, κανένας συμβιβασμός σε αυτό. Κανείς άλλος δε μπορεί να δώσει λύση παρά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα. Σήμερα φεύγοντας από δω να αποφασίσουμε ότι το δυνάμωμα του σωματείου μας είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε ένα γερό σωματείο σε κοινή συμπόρευση με το ΣΕΤΗΠ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, γιατί δεν μπορούμε άλλο το «αίσχος» της επινοικιαζόμενης εργασίας, τα δουλεμπορικά(mellon, man power κτλ), γιατί δεν μπορούμε άλλο να δουλεύουμε με μισθούς που δεν βγάζουν το μήνα, χωρίς δικαιώματα.

Χρειαζόμαστε δυνατό σωματείο ώστε από την επόμενη μέρα των εκλογών του να βγει πιο μαχητικά μπροστά για την υπογραφή ΣΣΕ στη Cosmote E-value για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα σύμβασης χωρίς διαχωρισμούς.  ΣΣΕ που θα καθορίζει το κατώτατο μισθό στο ύψος που επεξεργάστηκε στο σχέδιο κλαδικής σύμβασης το ΣΕΤΗΠ.  ΣΣΕ που θα καθορίζει τις συνθήκες που δουλεύουμε, θα βάζει φρένο στην εντατικοποίηση, στη αυθαιρεσία της εργοδοσίας, θα μας προστατεύει.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα.  Αυτό το αποδεικνύει ο τεράστιος πλούτος που παράγουμε με τη δουλειά μας και αποτυπώνεται στα τεράστια υπερκέρδη του ομίλου, στα εκατομμύρια που μοιράζονται οι μέτοχοι κάθε τρίμηνο, στη γιγάντωση του ομίλου με την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Kάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Γινόμαστε τώρα μέλη σε ένα σωματείο που έχει ως ανώτερο όργανο την γενική συνέλευση δηλαδή τα ίδια του τα μέλη, μακριά από τις λογικές της ανάθεσης. Συμμετέχουμε μαζικά στις πρώτες εκλογές του σωματείου μας.

 

Παλεύουμε για :

 

 • Μια συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενος στον Όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.
 • Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους – παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.α.
 • Υπογραφή ΣΣΕ στην E Value που να αφορά το σύνολο των εργαζομένων άσχετα με την σύμβαση εργασίας και θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη. Διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 850€
 • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Άμεση εφαρμογή του 7ωρου – πενθήμερου – 35ωρου & κατάργηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας στον κλάδο (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κτλ). Να σταματήσει η κοροϊδία των «προσωρινών αναγκών»
 • Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.
 • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς (αύξηση διαλειμμάτων, λιγότερη πίεση, αύξηση διάρκειας μεταξύ κλήσεων κτλ)
 • Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, καταστήματα κτλ). Αναγνώριση των ΒΑΕ και των επαγγελματικών ασθενειών στις αντίστοιχες ειδικότητες του κλάδου
 • Δεν αποδεχόμαστε τον ενεργό – ανενεργό χρόνο που θέλει να επιβάλει η διοίκηση. Το ωράριο ξεκινάει από την ώρα που βρισκόμαστε στην επιχείρηση και τελειώνει την ώρα που αποχωρούμε.
 • Δεν αποδεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών, ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης)
 • Δεν αποδεχόμαστε καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης και των στόχων που θέτει η εργοδοσία.