ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με την πανδημία του κορωνοϊού να εξελίσσεται στην χώρα μας και παγκοσμίως. Κάθε μέρα ακούμε  τα  κυβερνητικά στελέχη να τα ρίχνουν όλα στην ατομική ευθύνη του καθενός μας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διασπορά του ιού οφείλεται αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις. Κρύβουν σκόπιμα ότι ευθύνεται η πολιτική που ακολούθησαν τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα αυτά τα  χρόνια. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που έκλεισε νοσοκομεία, που άφησε ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, που έκανε περικοπές στο υγειονομικό προσωπικό.
Και σα να μη φτάνουν αυτά, η  κυβέρνηση μέσα από τις Πράξεις  Νομοθετικού Περιεχομένου ισοπεδώνει  ότι έχει μείνει όρθιο από εργασιακά δικαιώματα, δίνοντας νέα όπλα στην εργοδοσία για να αυξήσει την εκμετάλλευση σε βάρος μας. Αγωνιούν για το πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων σε αυτές τις συνθήκες, αλλά δε δίνουν δεκάρα για την διασφάλιση της προστασίας των εργαζόμενων, αν υπάρχει συνωστισμός στους χώρους, αν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με τι όρους και με ποια μέσα δουλεύουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι.

Μέσα στη νέα αυτή κατάσταση, ο ΟΤΕ αντιμετωπίζεται  ως «case study» για τα αντανακλαστικά που έδειξε στην τηλεργασία και για το πόσο νοιάζεται για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Προβάλλει το κοινωνικό του πρόσωπο μέσα από τη δωρεά 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, διαφημίζει τις οικειοθελείς «παροχές» στους εργαζόμενους όπως η αύξηση του διαλείμματος, η αναβάθμιση των εταιρικών πακέτων, τα κουπόνια για σούπερ μάρκετ, ακόμη και  πράγματα αυτονόητα όπως το δώρο Πάσχα που θα δοθεί στην ώρα του.

Γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα παραπάνω είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες  χιλιάδων εργαζόμενων που δουλεύουν στον Όμιλο ΟΤΕ μέσω της Cosmote Evalue και τρίτων εταιρειών με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ατομικές συμβάσεις, με μισθούς 400 και 500 ευρώ. Που δουλεύουν από το σπίτι με δικά τους μέσα, σε χώρους που δεν είναι ειδικά διαμορφωμένοι για εργασία και έχουν και τους leaders να τους λένε να μην είναι στον ίδιο χώρο με παιδιά ή κατοικίδια γιατί ενοχλούνται οι πελάτες!

Τα κουπόνια και  οι αναβαθμίσεις στα κινητά που μας δίνουν δεν είναι τρόπος ζωής, δεν καλύπτουν την αγωνία χιλιάδων εργαζόμενων για το αν θα βγει ο μήνας . Δε μπορούμε να περιμένουμε πότε και αν θα το θυμηθεί η εργοδοσία να μας πετάξει ένα ξεροκόμματο, για να πούμε και ευχαριστώ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν τους καίγεται καρφί, γι αυτό δεν δέχονται καν να συζητήσουν για την υπογραφή ΣΣΕ στην Cosmote- E Value και τις τρίτες εταιρείες.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την εργοδοσία ! Δεν βάζουμε τα δικαιώματά μας σε καραντίνα!

      Το σωματείο μας, μέσα από τη Γενική του Συνέλευση, έχει καταρτίσει σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας που περιλαμβάνει όχι μόνο το μισθό αλλά και πλευρές που αφορούν την μητρότητα, την υγεία και την ασφάλεια μας στον χώρο δουλειάς, τις επαγγελματικές ασθένειες και πολλές άλλες πλευρές που αφορούν την εργασία μας. Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα και γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. Είναι υπόθεση όλων μας να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

      Με θάρρος, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, κάνουμε το βήμα και  στηρίζουμε το σωματείο μας. Ενισχύουμε την δική μας δύναμη, γινόμαστε μέλη του σωματείου μας. Κανένας μόνος του! Συλλογικά και οργανωμένα σπάμε τον φόβο και την μοιρολατρία!

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας!  Μένουμε δυνατοί!