ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εδώ και λίγες μέρες η εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ συνολικότερα ζητάει από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την νέα απαράδεκτη πολιτική τηλεργασίας η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

  • Ο εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιεί και δικό του εξοπλισμό αντί να είναι ευθύνη της εταιρείας να τον παρέχει.
  • Είναι ευθύνη του εργαζόμενου να διασφαλίζει ότι οι επαγγελματικές συνομιλίες δεν θα ακούγονται από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Λες και οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο πρέπει να έχουν 200 τετραγωνικά σπίτι αλλιώς πρέπει να περιορίσουν τους συγγενείς και συγκατοίκους τους.
  • Σχετικά με τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τις εκάστοτε πολιτικές της εταιρείας. Δηλαδή, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας που είναι ευθύνη του εργοδότη μεταβιβάζεται στον εργαζόμενο!
  • Αναφέρεται σε οδεύσεις διαφυγής λες και σε κάθε σπίτι υπάρχουν 3-4 πόρτες από όπου μπορείς να φύγεις.
  • Μετακυλίει κόστη στον εργαζόμενο όπως εξοπλισμός γραφείου (καρέκλα , γραφείο , φωτισμός θέσης εργασίας κτλ) καθώς και κόστος διατήρησης θερμοκρασίας που πρέπει να έχει ο χώρος εργασίας. Δηλαδή οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα της τηλεργασίας.  
  • Τέλος, περιγράφει το μοντέλο εργασίας μετά τη λήξη της πανδημίας όπου η τηλεργασία θα μείνει. Οι εργαζόμενοι δεν θα έχουμε σταθερή θέση εργασίας αλλά θα κάνουμε κράτηση μέσω εφαρμογής, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις .

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μονομερή απόφαση της διοίκησης που μεταβάλουν με δυσμενέστερους όρους το καθεστώς εργασίας των εργαζόμενων μεταφέροντας μια σειρά θεμελιωδών υποχρεώσεων της εταιρίας στις πλάτες μας. Η ενέργεια αυτή της  εργοδοσίας είναι συνέχεια της επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματά μας και στις ζωές μας. Απολύσεις, μειώσεις μισθών σε παλιότερους εργαζόμενους ή αυξήσεις ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, πίεση, εντατικοποίηση και ζωή λάστιχο, για να αυξάνεται η κερδοφορία μέσα σε οποιαδήποτε συνθήκες. Αυτό τον αέρα έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, με το νόμο – έκτρωμα που ψήφισαν. Αέρα να αλωνίζουν και να επιβάλλουν οτιδήποτε εξασφαλίζει τα κέρδη τους.

Σε αυτή την ασυδοσία να βάλουμε φραγμό με την δική μας παρέμβαση στις εξελίξεις, με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα μας μαζί με το συνδικάτο μας.

Απαιτούμε τώρα η εργοδοσία να αποσύρει την απαράδεκτη «πολιτική περί τηλεργασίας» και να σταματήσει τις πιέσεις για την αποδοχή της.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν την νέα απαράδεκτη πολιτική τηλεργασίας. Να μην ανεχτούμε να σηκώσουμε και άλλα βάρη στις πλάτες μας. Υπεύθυνη για τις συνθήκες εργασίας και τα κόστη που προκύπτουν από αυτές είναι μονάχα η εργοδοσία.

Λέμε όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας

      Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Για όσο εφαρμόζεται η τηλεργασία , διεκδικούμε :

  • Όχι στην υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας. Να υπάρχει δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο.
  • Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
  • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα)
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη. Επιπλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ