ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ακόμη δε μπήκε ο νέος χρόνος και η εργοδοσία της Evalue μας ζητά να δηλώσουμε υποχρεωτικά άδειες μέχρι τον Μάιο. Συγκεκριμένα, στα Εμπορικά Τμήματα Εξυπηρέτησης οι συνάδελφοι καλούνται με πιέσεις από leaders και προϊσταμένους να δηλώσουν υποχρεωτικά επτά ημέρες της κανονικής τους άδειας μέχρι τον Μάιο, για να μην υπάρχει «συμφόρηση» το καλοκαίρι. Μάλιστα σε συνάδελφο που αρνήθηκε να δηλώσει άδεια έδωσαν τελεσίγραφο ότι ή θα δηλώσει 7 μέρες άδειας μέχρι τον Μάιο ή θα πρέπει υποχρεωτικά να παίρνει κάθε μήνα από μία μέρα κανονικής άδειας.

Το ζήτημα με τις άδειες δεν είναι καινούριο. Αποτελεί πάγια τακτική της εργοδοσίας την οποία έχει καταγγείλει δεκάδες φορές το σωματείο μας μαζί με το ΣΕΤΗΠ.
Απαιτούμε τώρα να σταματήσει όλο αυτό το παιχνίδι γύρω από τις άδειες και η πίεση προς τους εργαζόμενους

Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο ζήτημα προκειμένου να συνεχίζει την επίθεσή της στους εργαζόμενους έχοντας την στήριξη της κυβέρνησης και των υπολοίπων αστικών κομμάτων που με αφορμή την πανδημία θέλουν να σαρώσουν ό, τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα. Αυτό τον στόχο έχουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση του εργάσιμου χρόνου και το χτύπημα στα συνδικάτα που λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για περαιτέρω ένταση της εκμετάλλευσης απρόσκοπτα χτυπώντας τους αγώνες και τα σωματεία και όσους αντιστέκονται. Μας λιβανίζουν με την «ατομική ευθύνη» για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας για την υγεία του λαού.
Την ίδια στιγμή η εντατικοποίηση, οι εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς, οι απολύσεις λόγω παραγωγικότητας με τελευταίο περιστατικό συναδέλφου στο Γαλάτσι από το τμήμα εξυπηρέτησης της ΔΕΗ, καλά κρατούν. Προχωράει ταυτόχρονα η μεταφορά των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ σε θυγατρικές, σε μία προσπάθεια της εργοδοσίας να ξεμπερδεύει όσο γίνεται γρηγορότερα με όσους έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και κατακτήσεις, γιατί θεωρούνται κόστος για αυτούς. Και τώρα μας ζητάνε με το έτσι θέλω να δηλώσουμε την κανονική μας άδεια λες και δεν είναι δικαίωμα του εργαζόμενου, αλλά παραχώρηση της εταιρείας.

Το ξεκαθαρίζουμε λοιπόν για ακόμη μία φορά: Η άδεια είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και μπορεί να την αξιοποιεί όποτε αυτός επιθυμεί για να ξεκουράζεται, να πηγαίνει διακοπές με την οικογένεια του, να ηρεμεί μακριά από την πίεση και το κυνήγι των στόχων που καλλιεργεί η εταιρεία.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην δηλώσουν ημέρες της κανονικής τους άδειας αν δεν το επιθυμούν. Η έννοια της «υποχρεωτικής» άδειας δεν υφίσταται πουθενά. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει άδεια επειδή το λέει ο supervisor, o team leader και η διοίκηση. Σε περίπτωση τρομοκρατίας και πίεσης από προϊστάμενους ενημερώνουμε το σωματείο μας και παρεμβαίνομε συλλογικά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ