STOP ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι

1.5 χρόνο μετά επιβεβαιώνονται οι δίκαιες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στο έργο της ΔΕΗ για την επέκταση του ωραρίου εργασίας μέχρι τις 23.00 και την υποχρεωτική δουλειά τα Σάββατα. Πλέον το μέτρο επεκτείνεται και στα τμήματα του back office, ενώ όλοι οι συνάδελφοι στη ΔΕΗ είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες, καθώς από Ιούνη καταργείται η τηλεργασία για όλους με απόφαση της Cosmote evalue, η οποία είχε πλασαριστεί σαν το τυράκι για να δεχτούν οι εργαζόμενοι να λειτουργεί το έργο ως 24ωρο.

Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, καταγγείλαμε τους δυσμενέστερους όρους δουλειάς, καλέσαμε σε συσκέψεις και κινητοποίησεις για να μην εφαρμοστεί το νέο καθεστώς αλλά και να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Τώρα που όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι η εταιρία μπροστά στην κερδοφορία της και τις ανάγκες του πελάτη θυσιάζει τις δικές μας ανάγκες για ανθρώπινα ωράρια, για τον προγραμματισμό της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο μας και να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να μας κατοχυρώνει απέναντι στις ορέξεις του εργοδότη.

Γιατί με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο έργο σε συνδυασμό και με την κατάργηση της τηλεργασίας χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα που να διευκολύνουν την επιστροφή μας στους χώρους, προστίθενται νέα μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με το συνωστισμό σε έναν όροφο, αφού δεν έχουν έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση άλλου ορόφου που θα στεγάζει το έργο; Πόσο πιο εύκολο θα είναι να κολλάμε κάθε τρεις και λίγο γρίπες και κορωνοϊούς με κίνδυνο την υγεία μας; Οι συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας πώς καλούνται να εργαστούν σε τέτοιες συνθήκες; Επίσης τι πρόβλεψη έχει γίνει για τη μετακίνηση όσων μένουν πολύ μακριά από το κτίριο αλλά θα σχολάνε στις 11 το βράδυ με κίνδυνο να μην προλαβαίνουν καν να φτάσουν σπίτια τους; Τι μέτρα έχουν παρθεί για τις μητέρες εργαζόμενες με μικρά παιδιά που, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν πρωινό ωράριο ως το ελάχιστο μέτρο για τη στήριξη της μητρότητας, βλέπουν προγράμματα με απογευματινά και βραδινά ωράρια;

Είναι φανερό ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει προβλεφθεί. Γιατί αυτές οι ανάγκες μας είναι εμπόδιο στη μεγαλύτερη κερδοφορία της εταιρίας. Η αδιαφορία για όλα αυτά προκύπτει από την ανυπαρξία συγκροτημένων δικαιωμάτων αφού κανένας νόμος δεν αναγκάζει τον εργοδότη για να τηρήσει στοιχειώδεις προδιαγραφές ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας. Γιατί το καθεστώς στο οποίο δουλεύουμε πατάει πάνω στα εκτρώματα που ψήφιζαν στη βουλή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το νόμο Χατζηδάκη και άλλους νόμους, με το ξεχαρβάλωμα των συλλογικών συμβάσεων και τη νομιμοποίηση της ζούγκλας μέσα στους χώρους δουλειάς, που όλα αυτά τα ζούμε σήμερα, ενώ έρχεται και νέα επίθεση μετά τις εκλογές και ας υπόσχονται το αντίθετο. Καλούμε λοιπόν κάθε συνάδελφο με την πάλη του και τη στάση του σε κάθε ευκαιρία να καταδικάσει όλους όσους μας έφεραν ως εδώ, να οργανώσει την πάλη του και τον αγώνα του για σύγχρονα δικαιώματα και Συλλογική Σύμβαση για όλους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• STOP στη διεύρυνση του ωραρίου – όχι δουλειά τα Σάββατα. Δεν συναινούμε με τους δυσμενέστερους όρους που μας επιβάλλονται.
• Μέτρα προστασίας για τη μητρότητα – να σταματήσει το καθεστώς των βαρδιών στις μητέρες με μικρά παιδιά.
• Μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους μας με προβλήματα υγείας – γιατρός εργασίας σε κάθε βάρδια, συνολικά μέτρα υγείας και ασφάλειας με αποσυμφορημένους χώρους.
• Stop στην εντατικοποίηση της δουλειάς – Stop στην αυθαιρεσία της εταιρίας να αλλάζει ωράρια και συνθήκες δουλειάς κατά το συμφέρον της.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε σύσκεψη του σωματείου μας την Κυριακή 11/6 στις 12.00 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3η Σεπτεμβρίου & Μάρνη) για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματά μας.